Otvaranje poglavlja moguće pre kraja godine

Izvor: Akter, 06.Maj.2015, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje poglavlja moguće pre kraja godine

Evropski komesar Johanes Han ocenio je danas u Briselu da Srbija može pre kraja godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, ako do juna budu ispunjeni bitni uslovi za poglavlje 35 koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom.

Han je govoreći na skupu o ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana, predočio da možda s tim u vezi ne moraju biti ispunjeni baš svi, ali ipak oni bitni uslovi i rekao da je ključno da srpske vlasti sprovedu reforme i merila za >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << vladavinu prava i napreduju bitno u sređivanju odnosa s Kosovom.

Evropski komesar za susedsku politiku EU i prošireanje je naglasio da je uveren da je početak pregovora o članstvu najbolji put za preobražaj zemalja.

I, kako je podvukao, “bez obzira na često navođenu izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da u idućih pet godina neće biti proširenja, želim da uverim da Komisija i sve institucije EU žele da vide ceo Zapadni Balkan unutar Unije”.

Naglasio je i da je ubeđen u veliku svrsishodnost što skorijeg otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom i da nastoji da sve članice EU uveri da će time najbolje podstaći kako reforme, tako i sređivanje odnosa Beograda i Prištine.

“Da bi se poglavlja otvorila, potrebno je da svako da svoj doprinos”, rekao je Han i podsetio da Srbija tek treba da povuče neke poteze vezane za vladavinu prava i sprovođenje dogovora iz dijaloga o normalizaciji.

On je istakao profesionalnost i pregalaštvo srpskog pregovaračkoga tima na čelu s Tanjom Miščević, koji je u martu s uspehom dovršio skrining.

Han je naglasio da su sva tela EU i Evropski parlament ozbiljno zabrinuti zbog krize u Makedoniji i ponovo pozvao vlasti i opoziciju da teške nesporazume reše dijalogom.

Evropski komesar je ocenio da je Crna Gora ostvarila bitan napredak u pregovorima o članstvu s EU, a rekao je da je veoma povoljna potpisana izjava političkih lidera iz BiH o novom zamahu evropskih reformi i usaglašavanju napora za evropsku integraciju.

Skupu o ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana u Briselu, koji su organizovali Savet za regionalnu saradnju i Balkanski fond za demokratiju, prisustvovao je veliki broj političkih lidera iz regiona, funkcionera EU i analitičara koji prate region.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović je u uvodnom izlaganju i raspravi podvukao da su politička i ekonomska merila za članstvo u EU bitna, ali i da je danas objavljena analiza Saveta Balkanski barometar pokazala da poslovni krugovi i građani regiona vide kako bi se moglo izaći iz duge krize, a tu su u mnogome ukazali i na loše upravljanje poslovima vlada i država.

Šef albanske diplomatije Ditmir Bušati se u izlaganju na skupu veoma založio z

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.