Odluka o davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU odlaže se za mart?

Izvor: Blic, 09.Dec.2011, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU odlaže se za mart?

BRISEL - Evropska unija planira da odloži za mart 2012. godine odluku o davanju statusa kandidata Srbiji, navodi se, kako su kasno večeras javile agencije, u nacrtu deklaracije koju danas treba da usvoje evropske lideri.

"U cilju davanja Srbiji statusa zemlje kandidata (za članstvo u EU) u martu 2012. godine", evropski lideri zadužuju svoje ministre da razmotre i potvrde da li Srbija "nastavlja da se verodostojno angažuje i da ostvaruje dodatni napredak u sprovodjenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazuma" čiji je cilj normalizacija njenih odnosa s Kosovom, navodi se u nacrtu u koji je uvid imala agencija Frans pres.

Evropski lideri u petak u Briselu razmatraju mere za spas evra i rešavanje dužničke krize, ali i zahtev Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evrpskoj uniji i o početku pregovora sa Crnom Gorom o prijemu u Uniju.

Šefovi diplomatija Evropske unije ocenili su u ponedeljak da je Srbija ostvarila znatan napredak i u ispunjavanju političkih i ekonomskih uslova, i u dijalogu sa Kosovom, ali su ostavili liderima EU da konačnu odluku o tom zahtevu Srbije, kao i o datumu početka pregovora sa Crnom Gorom, donesu danas.

Agencija Asošijeted pres pozivajući se na izjave dvojice diplomata koji su zahtevali anonimnost, takođe je javila da bi odluku o davanju statusa kandidata za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, evropski lideri mogli da odlože do sledećeg samita u martu 2012.

Vest o mogućem odlaganju odluke za status kandidata Srbije prenela je i britanska agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

"Lideri EU mogli bi da u petak odlože odluku o davanju statusa zvaničnog kandidata za članstvo u EU, zbog zabrinutosti da Beograd nije učinio dovoljno da popravi bremenite odnose sa Kosovom, kažu EU diplomate", navodi Rojters.

Britanska agencija prenosi izjavu neimenovanog EU diplomate da bi Evropski savet mogao da zaduži ministre da najkasnije do marta 2012. potvrde da li je Srbija napredovala.

Drugi diplomata rekao je da je, za sada, najverovatnije da će odluka biti odložena do marta.

Glavna tema samita EU biće rešavanje krize u zoni evra. Lideri Nemačke i Francuske Angela Merkel i Nikola Sarkozi predložili su potpisivanje novog ugovora ili sa svih 27 članica EU ili samo sa 17 zemalja evrozone, a koji predvidja pooštravanje budžetske discipline.

Povezane vesti: Danas odluka o kandidaturi Srbije za članstvo u EU Počeo samit lidera EU u Briselu File visoko ocenio angažovanje vlade Kosova Zaključci povoljni, odluka o kandidaturi u petak Stefanović: Približeni stavovi o prelazima na severu Kosova
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kandidatura, ipak, tek u martu

Izvor: B92, 09.Dec.2011

Brisel -- Evropski savet odlučio jutros da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU u martu 2012. pod uslovom da ostvari dalji napredak u dijalogu s Prištinom...Srbija, takođe, treba da pomogne da se omogući slobodno kretanje Euleksu i Kforu, potvrđeno je Tanjugu iz diplomatskih izvora...Istovremeno,...

Nastavak na B92...

EU ODLAŽE ODLUKU O KANDIDATURI SRBIJE ZA MART 2012.

Izvor: Kurir, 09.Dec.2011

BRISEL - Evropska unija (EU) planira da da odloži za mart 2012. godine odluku o davanju statusa kandidata Srbiji, navodi se u nacrtu deklaracije koju u petak treba da usvoje evropske lideri...BRISEL - Evropska unija (EU) planira da da odloži za mart 2012. godine odluku o davanju statusa kandidata Srbiji,...

Nastavak na Kurir...

Šef kancelarije Vlade ne želi da komentariše navode medija o odlaganju kandidature

Izvor: Blic, 09.Dec.2011

BEOGRAD - Šef kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović rekao je jutros da ne želi da komentariše navode medija o planu Evropske unije da za mart iduće godine odloži odluku o kandidaturi Srbije za prijem u EU, jer Savet EU u Briselu to još nije zvanično saopštio. .."Ne...

Nastavak na Blic...

Odluka o kandidaturi u februaru!

Izvor: Mondo, 09.Dec.2011

Evropska unija odložiće za februar 2012. godine odluku o davanju statusa kandidata Srbiji, saznaje RTS u Briselu. Formalna potvrda kandidature u martu.

Nastavak na Mondo...

Odluka o kandidaturi u martu

Izvor: VOA, 09.Dec.2011

Srbija bi mogla da postane zvanični kandidat za prijem u EU u martu, što zavisi od dijaloga sa Prištinom i procene učinjenog u februaru

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.