Odluka o biračkim mestima na Kosovu večeras, do ponoći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2012, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o biračkim mestima na Kosovu večeras, do ponoći

BEOGRAD/PRIŠTINA/ČAGLAVICA -

Republička izborna komisija (RIK) večeras će doneti odluku o biračkim mestima na Kosovu i Metohiji za predsedničke i parlamentarne izbore 6. maja, rekao je predsednik tog tela Predrag Grgić.

"Odluku o biračkim mestima na teritoriji Kosova donećemo večeras do ponoći, na predlog Ministarstva za Kosovo i Metohiju, a prilikom određivanja biračkih mesta posebno ćemo voditi računa o bezbednosnoj situaciji", rekao je Grgić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za agenciju Beta.

Predsednik RIK je rekao da je optimista u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu, ističući da Srbija ima punu podršku OEBS-a.

"Ne želim da govorim o mogućim incidentima, verujem da će sve proteći u najboljem redu", rekao je Grgić.

Ozvaničeno: Glasovi sa Kosova brojaće se u Raški

Uputstvo za sprovođenje glasanja na parlamentarnim i predsedničkim izborima na teritoriji Kosova i Metohije, u kome, je pored ostalog, predviđeno da će se glasovi iz te pokrajine prebrojavati u Raški, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika".

Tim uputstvom se bliže uređuje sprovođenje glasanja na Kosovu i Metohiji u situaciji gde bez saradnje sa misijom OEBS nije moguće garantovati bezbednost učesnika u izbornom postupku.

Tako će članovi biračkog odbora, pošto zatvore biračko mesto, biti dužni da zapečaćene glasačke kutije sa listićima, zajedno sa izvodima iz biračkog spiska i zapečaćenim kovertama u kojima su neupotrebljeni listići za parlamentarne i predsedničke izbore bez odlaganja odnesu u sedište opštine Raška.

Tamo će ih predati članovima Republičke izborne komisije (RIK), a o bezbednom transportu materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza, staraće se OEBS.

Koordinatori RIK organizovaće da članovi biračkog odbora u sedištu opštine Raška otvore glasačke kutije, utvrde rezultate izbore, popune zapisnike, kao i da se izobrni materijal sa zapisnicima o radu biračkih odbora prenese u sedište RIK.

Ivanović: Inaćenje omogućilo Prištini da postavlja uslove

Način na koji će Beograd, uz pomoć Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), 6. maja sprovesti srpske predsedničke i parlamentarne izbore na Kosovu, prema mišljenju lidera Srba sa Kosova, predstavlja kompromis sa zahtevima Prištine i otvara pitanje regularnosti takvog izbornog procesa, piše Danas.

U RIK u nedelju nije bilo moguće potvrditi da li je postignut dogovor o broju biračkih mesta, pošto je OEBS zatražio od Srbije da se njihov broj smanji sa 280 na 90, piše Danas, navodeći da je Beograd pristao da se broj članova biračkih odbora smanji na tri.

Sve su to posledice insistiranja na lokalnim izborima, za koje se u startu znalo da ne mogu da se održe na Kosovu bez saglasnosti međunarodne zajednice. Inaćenjem oko toga doveli smo Prištinu u poziciju da postavlja uslove, izjavio je Danasu državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović.

Izborni materijal za glasanje na teritoriji Kosova i Metohije koordinatori RIK predaće, kao i do sada, neposredno biračkim odborima u sedištu opštine Raška 1. maja, a samo tri člana biračkog odbora imaju pravo i dužnost da budu prisutni prilikom prijema izbornog materijala.

Biračka mesta na teritoriji Kosova i Metohije odrediće RIK na predlog Ministarstva za Kosovo i Metohiju, a prilikom određivanja biračkih mesta posebno će se voditi računa o bezbednosnoj situaciji na teritoriji Kosova i Metohije, piše u Uputstvu.

U tom dokumentu je precizirano da su organi za sprovođenje izbora RIK i birački odbori, koje će činiti predsednik i dva člana.

Precizirano je i da se na sva ostala pitanja koja nisu uređena tim uputstvom primenjuju odredbe Uputstva za sprovođenje izbora za poslanike i predsednika države, raspisanih za 6. maj, a koji je na početku izbornog procesa utvrdila RIK.

Zeri: Priština strahuje da će OEBS pomoći srpske izbore

Prištinski dnevnik Zeri piše danas da kosovska vlada strahuje da bi OEBS mogao da pomogne održavanje srpskih izbora na Kosovu, čak i lokalnih, što bi, navodi se u tekstu, vrlo lako moglo pokvariti bezbednosni balans na KiM.

List piše o tajnom sporazumu između misije OEBS-a na Kosovu i srpske vlade o održavanju srpskih izbora u Pokrajini i navodi da je postojanje tog sporazuma potvrdio i ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović.

Održavanje srpskih izbora, konstatuje se u tekstu, vrlo lako bi moglo pokvariti bezbednosni balans na Kosovu, s obzirom na to da su kosovske institucije koje su odgovorne za red spremne da intervenišu ukoliko OEBS "izda" zvaničnu Prištinu i dozvoli održavanje lokalnih izbora.

Ono što uznemirava zvaničnu Prištinu je da bi Srbi u poslednji trenutak mogli da iskoriste logistiku OEBS-a i na Kosovu održe i lokalne izbore, uporedo sa predsedničkim i parlamentarnim.

Ukoliko se to dogodi, kosovska vlada je odlučna da primeni i silu kako bi sprečila održavanje svih srpskih izbora na teritoriji Kosova, navodi Zeri.

U takvim situacijama upotreba sile je jednostavno neizbežna, ali ono što još više zabrinjava je da ni kosovska vlada ne može da zamisli epilog primene sile, jer stvari, kako se navodi u tekstu, mogu izmaći kontroli.

"Unutar vlade postoji ozbiljna briga i uznemirenje povodom onoga šta se sve može dogoditi 6. maja. Zapravo, sve će zavisiti od toga do koje mere će OEBS podržati srpske izbore, tačnije da li će dozvoliti i održavanje lokalnih izbora na kojima treba da budu izabrani predsednici 'ilegalnih srpskih opština koje se finansiraju iz Beograda"', rekao je za Zeri neimenovani visoki zvaničnik kosovske vlade.

Uputstvo da se spreče srpski izbori

Policijska stanica u Gračanici dobila je uputstvo za sprovođenje operativnog plana o sprečavanju svih predizbornih radnji na teritoriji opštine za srpske izbore 6. maja, rekao je danas komandir te stanice Bratislav Trajković.

On je za Radio KIM iz Čaglavice kazao da je nalog stigao iz glavne direkcije kosovske policije u Prištini.

Trajković je kazao da je realizacija plana već počela i da je deo njegovog sprovođenja jučerašnje sprečavanje predizbornih aktivnosti Srpske radikalne stranke.

Dvojica funkcionera SRS-a, Radovan Ničić i Dragutin Perić, privedeni su juče na dva sata u policijsku stanicu u Gračanici. Takođe im je oduzet sav stranački materijal.

Trajković je dodao da je policija juče uklanjala predizborne plakate u Lapljem Selu.

"Ničić i Perić su privedeni na informativni razgovor nakon čega su oslobođeni. Cela akcija izvedena je u okviru najava da će 2. maja u Gračanici Srpska radikalna stranka održati predizborni skup", rekao je Trajković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.