Novračić: Srbija važan strateški partner Madjarske

Izvor: Blic, 23.Okt.2012, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novračić: Srbija važan strateški partner Madjarske

Zamenik premijera Madjarske Tibor Novračić izjavio je danas u Beogradu da je Srbija važan strateški partner Mađarske u jugoistočnoj Evropi i da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri.

Novračić je posle obilaska štanda Mađarske, zemlje počasnog gosta Međunarodnog sajma knjiga, rekao da je ta uloga velika čast i da Mađarska smatra to simboličnim znakom.

"Odnosi Srbije i Mađarske tradicionalno su dobri, ali su došli do važne prekretnice. Za Madjarsku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbija je važan strateški partner u jugoistočnoj Evropi, ne samo zato što će postati članica Evropske unije, što Mađarska podržava, već i zbog čvrstih veza dva naroda koje traju vekovima", rekao je Novračić.

On je dodao da izdavaštvo i kultura u odnosima Madjarske i Srbije imaju posebnu ulogu i istorijski značaj, jer su Budim i Pešta u proteklim vekovima bili stecište srpskog izdavaštva.

Novračić je potvrdio da je madjarska vlada donela odluku da u Beogradu bude otvoren Madjarski kulturni institut, koji će biti "dom mađarske kulture, ali i drugih oblasti".

"Za vas, to će biti mesto susreta i šansa za bolje upozavanje s Mađarskom, a za nas mogućnost da više predstavimo Mađarsku", rekao je Novračić i izrazio nadu da će Mađarski kulturni institut u Beogradu biti otvoren za godinu dana.

Povezane vesti: Ne želimo restituciju
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zamenik premijera Mađarske: Vojvođanski Mađari dovedeni u iskušenje da pobegnu iz Srbije pogođene krizom

Izvor: Blic, 24.Okt.2012, 12:52

Odnosi Srbije i Mađarske bolji su nego ikad, a Savez vojvođanskih Mađara efikasno predstavlja interese etničkih Mađara, izjavio je danas zamenik mađarskog premijera i ministar pravde i državne administracije Tibor Navračič...On je posle jučerašnje posete Beogradu za radio "Kosut" rekao da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.