Nastavljeni razgovori o Kosovu u Briselu

Izvor: Akter, 05.Sep.2014, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeni razgovori o Kosovu u Briselu

U Briselu su jutros nastavljeni razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije

Jučerašnji razgovori su okončani parafiranjem planova za konstrukciju pobolšanih integrisanih prelaza na administrativnoj liniji sa Kosovom.

Za razliku od jučerašnjeg dana, kada su dve delegacije direktno razgovarale u zgradi Evropske spoljne službe u Briselu, današnji razgovori se vode u bilateralnom formatu, što znači da će timovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << odvojeno razgovarati sa stručcnjacima iz Evropske komisije.

Dijalog je jutros počeo susretom beogradskog ekspertskog tima sa predstavnicima EK na kome je glavna tema fitosanitarna inspekcija na prelazima, a nastaviće se kasnije danas bilateralnim dijalogom o poglavlju 35 pregovaračkog procesa, koje je vezano za Kosovo.

Beogradsku delegaciju će u ovim razgovorima predvoditi šef kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, koji je sinoć doputovao u Brisel.

Cilj dijaloga sa ekspertima EK je da se razjasne pojedinosti o otvaranju ovog poglavlja, koje prema planovima EU treba da bude otvoreno među prvima, a zatvoreno među poslednjima u procesu pridruživanja.

Poglavlje 35 se na listi pregovaračkih poglavlja vodi pod tačkom “razno”, ali je će u slučaju Srbije njime biti obuhvaćeno praćenje procesa normalizacije Beograda i Prištine, kao i primena dogovorenih sporazuma.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

U toku razgovori u Briselu o KiM

Izvor: B92, 05.Sep.2014

U Briselu su nastavljeni razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije...Razgovori su u četvrtak okončani parafiranjem planova za konstrukciju poboljšanih integrisanih prelaza na administrativnoj liniji s Kosovom...Za razliku od jučerašnjeg dana, kada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.