NOVA VLADA U SEPTEMBRU?

Izvor: Kurir, 25.Jan.2012, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVA VLADA U SEPTEMBRU?

BEOGRAD - Sve je moguće! Prema trenutnom odnosu snaga političkih partija u Srbiji, gotovo je izvesno da nas posle 6. maja - kad će, kako se očekuje, biti održani redovni parlamentarni i lokalni izbori - čeka dugotrajno natezanje vladajuće većine. Prema ustavnim rokovima, moguće je da konstituisanje parlamenta potraje do 9. juna, a formiranje vlade do 7. septembra.

BEOGRAD - Sve je moguće!

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << trenutnom odnosu snaga političkih partija u Srbiji, gotovo je izvesno da nas posle 6. maja - kad će, kako se očekuje, biti održani redovni parlamentarni i lokalni izbori - čeka dugotrajno natezanje vladajuće većine. Prema ustavnim rokovima, moguće je da konstituisanje parlamenta potraje do 9. juna, a formiranje vlade do 7. septembra.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ne isključuje mogućnost da se ovaj rok probije, što bi značilo i ponavljanje izbora.

- Međutim, meni je od ponavljanja izbora verovatnije formiranje velike koalicije DS-SNS. Pre toga, može da se desi da neka od ove dve partije obezbedi većinsku podršku za formiranje vlade, a moguće je i da pokušaju da formiraju manjinsku vladu. Ponavljanje izbora krajnje je i veoma nepopularno rešenje jer nema garancije da će za dva ili tri meseca vlada moći da se formira - konstatuje Stojiljković.

Marko Blagojević iz Cesida kaže da je u ovom momentu veoma nezahvalno davati procene.

- Moguće je da uopšte ne bude komplikovano, a moguće je i da će na kraju odlučivati nijanse. Verujem da će vlada biti formirana u zakonom predviđenom roku iz prostog razloga što nikad dosad u Srbiji nismo imali situaciju da se ona ne formira - navodi Blagojević.

(J. K.)

Konačni rezultati 10. maja

Pod uslovom da izbori budu 6. maja, Republička izborna komisija dužna je da najkasnije do 20 sati 10. maja objavi konačne izbore. Od tog momenta za konstituisanje parlamenta teče rok od 30 dana, dakle najkasnije do 9. juna. Ako tako i bude, onda ostaje 90 dana za izbor vlade Srbije, što znači da bi premijer, potpredsednici i ministri zakletvu morali da polože najkasnije do 7. septembra.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Petrović: I vojvođanski izbori 6. maja

Izvor: Politika, 25.Jan.2012

Drugi krug izbora će biti 20. maja, a eventualno ponovljeni izbori bili bi održani u prvoj nedelji juna..Novi Sad – Vladajuća koalicija u Vojvodini koju predvodi Demokratska stranka dogovorila se da se pokrajinski izbori raspišu u paketu sa republičkim i lokalnim izborima, potvrdio je za „Politiku”...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.