Mešihat ne odustaje od tužbe protiv Blica

Izvor: S media, 26.Jun.2010, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mešihat ne odustaje od tužbe protiv Blica

Sveopšti Sabor Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, nije danas odstupio od stavova mešihata i zahteva da protiv lista "Blic" bude podneta krivičcna prija zbog fotomanteže sa likom muftije uz, kako se navodi, simboličnu nadoknadu od 100 miliona evra.

Na sednici koja je održana "iza zatvorenih vrata" muslimani koji žive u Srbiji pozvani su na bojkot kupovine i distribucije tog lista, a od medjunarodnih islamskiih organizacija i institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zatražena je podrška.

"Blic" je prošlog vikenda objavio fotomontažu sa Zukorlićevim likom na kojoj je on prikazan kako se rukuje s papom Benedektom XVI obučen u pravoslavnu odeždu sa krstom na glavi.

U saopštenju Sabora se navodi da fotomontaža simbolizuje "nastavak genocidne politike prema muslimanima" pa se od vrha države, na čelu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem traže "čvrste garancije" kako bi muslimani u Srbiji mogli osetiti ličnu i kolektivnu sigurnost, kao i ravnopravnost sa drugim narodima i zajednicama.

Sabor koji čine predstavnici svih institucija Islamske zajednice u Srbiji, ukazao je da su muslimani u Srbiji zabrinuti za budućnost svog verskog i kulturnog identiteta zbog "sve izraženije islamofobije".

"Islamska zajednica neće dopustiti da ova uvreda i drugi primeri netrpeljivosti prema muslimanima na bilo koji način ugroze dobre odnose sa komšijama hrišćanima, ukazujući da se zajednička budućnost gradi na medjusobnom poštovanju", ističe se u saopštenju.

.

Ukazano je da sloboda govora, koja predstavlja neospornu civilizacijsku vrednost savremenog društva, ne može biti izgovor za postupke antisemitizma, rasizma, govora mržnje, a ni islamofobije, što se, kako se tvrdi, pokušava činiti na globalnom planu medijskim uvredama na račun posljednjeg verovesnika islama, Muhammeda a.s. i drugih islamskih simbola.

Izražena je zahvalnonst svim gradjanima, posebno nemuslimanima, koji su se u velikom broju pridružili osudi objavljivanju fotomanteže sa muftijinim likom.

Sabor je od mešihata zatražio punu odlučnost i, kako se navodi, doslednost na putu povraćaja i zaštite vakufske imovine, oštro osudjujući spregu političara, pravosudja, tajkuna i kriminalaca, koji posjednjim trzajima nastoje da uzurpiraju vakufsku imovinu, ne prezajući ni od huškanja policije na narod.

Sabor je, kako se navodi, čestitao muftiji Zukorliću na ubedjivoj pobedi Bošnjačke kulturne zajednice na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, uvjereni da ova pobeda predstavlja istorijski iskorak na putu ostvarenja pune slobode i prava Bošnjaka i svih muslimana u Srbiji.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zukorlić dobio podršku Sabora da tuži "Blic"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2010

NOVI PAZAR -..Sveopšti Sabor Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, nije danas odstupio od stavova mešihata i zahteva da protiv lista "Blic" bude podneta krivična prija zbog fotomonteže sa likom muftije uz, kako se navodi, simboličnu nadoknadu od 100 miliona...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Muslimani pozvani da bojkotuju "Blic"

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jun.2010

Sveopšti Sabor Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, nije danas odstupio od stavova mešihata i zahteva da protiv lista "Blic" bude podneta krivična prija zbog fotomanteže sa likom muftije uz, kako se navodi, simboličnu nadoknadu od 100 miliona evra...Na sednici...

Nastavak na Vesti-online.com...

Muslimani u Srbiji zabrinuti zbog sve izraženije islamofobije

Izvor: Blic, 27.Jun.2010, 01:15

Sveopšti sabor islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, nije juče odstupio od stavova Mešihata i zahteva da protiv lista „Blic“ bude podneta krivična prijava zbog fotomontaže sa likom muftije uz, kako se navodi, „simboličnu“ nadoknadu od 100 miliona evra...Na...

Nastavak na Blic...

DOBAR LOŠ ZUKORLIC

Izvor: Kurir, 27.Jun.2010

Muhamed Jusufspahić, muftija beogradski - Ne puši i radi. Stvarno ne puši. A trudi se...Pozitivne osobine..Muhamed Jusufspahić, muftija beogradski..- Ne puši i radi. Stvarno ne puši. A trudi se...Protojerej Velibor Džomić..- Posebno cenim muftijinu energiju, upornost i elokvenciju...Mirsad Đerlek,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.