Marković: Razdvajanje izbora manje od štete koja posle nastane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2012, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Razdvajanje izbora manje od štete koja posle nastane

BEOGRAD -

Ministar za ljudska prava i državnu upravu Milan Marković smatra da bi odvojeno održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora bilo jeftinije od, kako kaže, "štete koja posle nastane".

"Najlakše je reći da će se uštediti ako se spoje izbori, ali je suštinsko pitanje - koliko se gubi i koliko nas posle košta manjak kvalitetnih ljudi u lokalnim skupštinama. Jer, birači i stranke su fokusirani na republičke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbore i u drugi plan padaju lokalna politika i kvalitet lokalnih kandidata. Zato sam siguran da je trošak razdvajanja izbora deset puta manji od štete koja posle nastane", kazao je on za "Novosti".

Marković je naveo i da će novi jedinstveni birački spisak, čija izrada kasni, biti spreman za 6. maj, koji se pominje kao datum održavanja izbora.

"Ako se izbori raspišu prema odredbi Ustava, koja kaže da se datum glasanja određuje 90 dana pre isteka mandata sadašnjeg saziva Skupštine - onda će izbori biti redovni. I novi spisak biće korišćen za to glasanje", naveo je Mrković.

Prema njegovim rečima, u tom novom spisku je "ispravljeno sigurno više od dva miliona različitih grešaka, manjih ili većih, koje su postojale u sadašnjem spisku".

Novi spisak, kako je kazao, donosi i veću sigurnost i poverenje u izborni proces, a uz to će, svaki građanin moći da izabere gde će da glasa, "a ne da na dan izbora studenti iz Beograda pune vozove kako bi išli u mesto prebivališta da glasaju".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.