LSV: Vraća li se Crna ruka u Srbiju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2015, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Vraća li se Crna ruka u Srbiju?

Liga socijaldemokrata Vojvodine kritikovala je inicijativu da se posmrtni ostaci Dragutina Dimitrijevića Apisa vrate u Srbiju i sahrane na Kalemegdanu, uz ocenu da takvi predlozi predstavljaju još jednu neskrivenu poruku da su političko nasilje nad neistomišljenicima i nacionalizam i danas vodeće matrice u Srbiji. LSV je pozvala aktuelnu vlast u Srbiji da se jasno ograde od ovakvih inicijativa i da "ne dozvole rehabilitaciju zlikovca nad čijim se atentatom na kraljevsku porodicu 1903. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čitava Evropa zgražavala".

"Podsećamo da su Apis i njegova 'Crna ruka' 1903. godine počinili i na zverski način ubili, tačnije raskomadali kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu. Apis i 'Crna ruka' dovode se u vezu i sa atentatom na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Morbidno iskopavanje Apisovih kostiju i njihovo sahranjivanje na Kalemegdanu ne samo u simboličkom smislu znače i povratak crnorukaških metoda u Srbiju", ističe se u saopštenju LSV.

Ova stranka ukazuje i da su takve metode već viđene i na pojedinim lokalnim izborima u Srbiji, a naročito u Vojvodini, kao i kod takozvanog prekomponovanja vlasti.

"Morbidnim iskopavanjima kostiju krajem osamdesetih godina počela je i nacionalistička histerija u Srbiji, koja će potom dovesti do nepojamnih zločina i do istorijske i civilizacijske propasti same Srbije, koja i danas traje", navodi LSV.

U saopštenju se dodaje i da je 100 godina posle zverskog ubistva koje je počinio Apis, u martu 2003. godine, takođe, na zverski način ubijen i predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić, uz ocenu da je tim ubistvom Srbija na simboličan i na vrlo konkretan način vraćena možda i čitavo stoleće unazad i poslata poruka da su snage koje se protive bilo kakvoj modernizaciji zemlje i dalje veoma snažne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Apis na Kalemegdanu – povratak Crne ruke

Izvor: OkRadio.rs, 03.Nov.2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da bi vraćanje posmrtnih ostataka Dragutina Dimitrijevića Apisa u Srbiju i njegova sahrana na Kalemegdanu bili neskrivena poruka da su "političko nasilje nad neistomišljenicima i nacionalizam i danas vodeće matrice u Srbiji". LSV poziva aktuelnu vlast u Srbiji...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.