Kukan: Odmah osloboditi uhapšene aktiviste Falun Gonga

Izvor: Blic, 17.Dec.2014, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukan: Odmah osloboditi uhapšene aktiviste Falun Gonga

Predsednik parlamentarne grupe za Srbiju u Evropskom parlamentu Edvard Kukan zatražio je danas od Vlade Srbije da odmah oslobodi aktiviste Falun Gonga, koji su uhapšeni u Beogradu.

Zabrinut sam zbog pritvaranja aktivista za ljudska prava u Beogradu, koji su došli u Srbiju s ciljem da prošire svest o situaciji s ljudskim pravima u Kini, istakao je Kukan u saopštenju i dodao da se to desilo uoči samita šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Kukan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je istakao da je obavešten da među pritvorenima ima građana Evropske unije, uključujući jednu državljanku Slovačke, državljanku Finske i devet državljana Bugarske.

Evropski Parlament je privržen podršci demokratiji i dijalogu o ljudskim pravima širom sveta i podržava pravo na okupljanje i mirne proteste u zemljama EU i u državama koje to žele da postanu, naveo je Kukan.

Uzimajući u obzir da je Srbija kandidat za EU, zapanjeni smo koracima koje je srpska vlada preuzela u ovom slučaju i zahtevamo momentalno oslobađanje aktivista za ljudska prava, kao i jasno objašnjenje kako je došlo do ove situacije, stoji u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.