Kriza drma vladajuću koaliciju u Crnoj Gori

Izvor: Blic, 03.Mar.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza drma vladajuću koaliciju u Crnoj Gori

Odnosi unutar crnogorske vladajuće koalicije su na najnižem nivou od njenog formiranja, a analitičari u Podgorici ocenjuju da bi to moglo da dovede do raspisivanja parlamentarnih izbora.

Ti izbori bi bili redovni pošto je vlada Crne Gore 1. marta ušla u poslednju godinu svog mandata.

Najnovije trzavice i razmenu teških reči u vladajućoj koaliciji izazvala je ocena predsednika parlamenta i lidera Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića da čelnik Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << partije socijalista Milo Đukanović i predsednik države Filip Vujanović vode opasnu politiku u oblastima identitetskih pitanja i privatizacije.

On je kazao i da SDP ne može biti kriva za loše odluke vlade Crne Gore, jer ta stranka u vladajućoj koaliciji čini manjinu.

Funkcioner DPS-a Zoran Vukčević je kazao da su Krivokapićevi stavovi "licemerni i zlonamerni" i podsetio da je SDP od 1998. godine deo vladajuće koalicije, odnosno od tada je ta stranka učestvovala u svemu što je radila crnogorska vlast.

"Kada zajednički vladate - vi preuzimate odgovornost za sve postupke i poteze koje sprovodite. Ne možete za ono što je bilo dobro reći da pripada SDP-u, a ono što je bilo loše adresirati samo na DPS”, naveo je Vukčević.

Da je vladajuća koalicija na duplom koloseku, demonstrirano je i sredinom sedmice u crnogorskom parlamentu, pošto su DPS i SDP različito glasali o dva bitna politička pitanja – kontroli nad policijom i otvaranju parlamentarne istrage o aferi Telekom.

Na plenumu prvo nije prošao vladin predlog zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je bilo predvidjeno da Uprava policije ponovo bude sastavni deo Ministarstva unutrašnjih poslova, na čemu je insistirao SDP.

DPS se, zajedno sa opozicionim strankama, uzdržao od podrške tom zakonskom aktu, tako da će Uprava policije Crne Gore i dalje funkcionisati kao poseban državni organ, odnosno ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović, član SDP-a, neće imati operativnih nadležnosti nad radom policije.

Odmah nakon toga, manja članica vladajuće koalicije "uzvratila je udarac” DPS-u tako što je podržala opozicionu unicijativu o otvaranju parlamentarne istrage korupciji u aferi Telekom.

To je prvi put nakon deset godina i slučaja "Nacional”, odnosno duvanske afere, da će se ponovo iskoristiti institut parlamentarne istrage.

Lider najjače opozicione stranke - Socijalističke narodne partije Srđan Milić smatra da bi bilo normalno da vlast što pre raspiše izbore ukoliko bi bili omogućeni demokratski i fer uslovi.

Urednik portal "Analitika” Draško Đuranović ocenio je da su Đukanovićeve i Krivokapićeve partije "došle do zida".

On kaže da bez saglasnosti o strateškim pitanjama u privredi i politici nije moguće održati ekonomsku stabilnost, niti voditi Crnu Goru u pravcu EU.

"Iz sadašnje blokade dva su politički logična izlaza - ili će doći do razlaza koalicije i vanrednih parlamentarnih izbora već na proleće ili će se praviti novi koalicioni ugovor DPS-a i SDP-a i ići na rekonstrukciju vlade Igora Lukšića”, smatra Đuranović.

On, međutim, ne isključuje i treći put – da se ništa u državnom aparatu ne menja što će, smatra Djuranović, dovesti do daljeg urušavanja sistema.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović je ocenio da bi dalje neslaganje unutar vladajuće koalicije moglo da dovede do nefunkcionisanja sistema izvršne i zakonodavne vlasti, što bi ugrozilo evropski put te države.

On smatra da bi jedino rešenje, u tom slučaju, bilo raspisivanje parlamentarnih izbora.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.