Kovačević: Orban činodejstvuje po Vojvodini, a Srbija ćuti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2012, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačević: Orban "činodejstvuje" po Vojvodini, a Srbija ćuti

NOVI SAD -

Viktor Orban, premijer Mađarske, danas "činodejstvuje" po Vojvodini, pri tom krši jako mnogo uobičajenih standarda i normi, i diplomatskih i spoljnopolitičkih, a niko ne pita u kom svojstvu i kako - izjavio je za RTV, Siniša Kovačević, nosilac liste Demokratske stranke Srbije na pokrajinskim izborima. Kovačević se u emisiji "Jedan na jedan" založio za vraćanje imena "Srpska Vojvodina".

"Da ste vi vojvođanski premijer i da imate sekretara za poljoprivredu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (sa vrlo ograničenim ingerencijama), a imate poljoprivrednike na putevima, da li vi kao premijer sednete u prvi traktor i idete za Beograd da se borite za svoje poljoprivrednike, ili sedite i ćutite?", pitala je, između ostalog, autorka i voditeljka emisije, Danica Vučinić.

"To je pitanje koje morate postaviti gospodinu Pajtiću i gospodinu Petroviću (ministru poljoprivrede) koji su tu subordinaciju uredili i pristali na nju", odgovorio je Kovačević.

Na pitanje da li bi se složio sa promenom zakonske regulative da kao potencijalni premijer Vojvodine ima veće nadležnosti, pa i veće nadležnosti u poljoprivredi, Kovačević je odgovorio:

"Dok se ne zalazi, dok se ne seže u kompaktnost, ne samo državnog već i emocionalnog jedne države, jednog naroda, složio bih se sa svim racionalnim argumentima. Ali jednako tako ne bih se složio sa činjenicom da danas Viktor Orban "činodejstvuje" po Vojvodini, a da ga niko ne pita u kom svojstvu i kako. Samo zamislite obrnutu situaciju da, recimo, Mirko Cvetković, da mu je Bog dao harizmu koju nema, to isto radi po Rumuniji, po Republici Srpskoj, pozivajući svoje sunarodnike da koncetrišu svoje glasove. "

Kovačević je, obrazlažući svoj stav, rekao da nema ništa protiv da mađarski narod glasa za sve stranke za koje misli da treba da glasa.

"Ako su to radikali, liberali ili biciklisti, meni je sasvim sve jedno. Lično mislim, na stanovištu sam, da je pravilno i da je pametno da Mađari glasaju za svoje stranke, jer se oni na najbolji mogući način bore za svoja prava, ali mi jako smeta ako neko dođe u nešto što ja smatram mojim i krši, pri tom, jako mnogo uobičajenih standarda i normi i diplomatskih i spoljnopolitičkih, a da se niko na to ne osvrne. Dozvolićete, to mi jako smeta," rekao je jedan od najpoznatijih dramskih pisaca Srbije i profesor fakulteta, Kovačević, koji je odlučio da se aktivno uključi u politiku.

U kontekstu elaboracije svog izbornog slogana "Vojvodina za ljude sa karakterom", Kovačević je ocenio da zastupnici ideje "Vojvodina republika", "nisu ljudi sa karakterom".

"Zbog toga što ne prepoznaju temeljna načela Vojvodine, ona načela na kojima je nastala. Ono što je njen etimološki prefiks – srpska Vojvodina. Ono što je njen emocionalni prefiks - zamućeni pogled prema Pijemontu, prema Beogradu."

On je ponovio svoj stav da Vojvodina nije samo srpska, (da je ona "i mađarska i romska i nemačka", ) ali je naglasio da se " mora praviti distinkcija između toga šta znači etimološki predznak i mesto političkog rođenja".

"U isto vreme ja bih se čak založio da se taj prefiks "Srpska" vrati u ime Vojvodine. Nije on nestao ni iz Srpskog narodnog pozorišta, ni iz Matice srpske", izjavio je Kovačević.

Poziv Tomislava Nikolića , lidera SNS-a, biračima da glasaju za velike stranke, a ne da "rasipaju glasove na male stranke" Kovačević je okarakterisao politički nekorektnim.

"Prosto je samoživa u političkom smislu, egoistična. Ako smo se borili za demokratiju onde nemojmo sipati vrelu vodu po onima koji su u ovom trenutku manji od nas. To je prosto jedan mali nasilni korak ka tom dvopartizmu srpskom", rekao je Kovačević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.