Kosovska vlada traži zatvaranje kacelarije UNMIK-a

Izvor: Studio B, 25.Maj.2012, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska vlada traži zatvaranje kacelarije UNMIK-a

Kosovska vlada zatražila je od UNMIK-a da u roku od dve nedelje zatvori kancelariju misije u severnom delu zemlje, čije poslove treba da preuzme administrativna kancelarija za sever Mitrovice.

Koha navodi da je zahtev kosovske vlade za formiranje kancelarije za sever već prosleđen šefu UNMIK-a, Faridu Zaarifu, nakon što je prethodno dogovoren sa Međunarodnom civilnom kancelarijom, ambasadom SAD i ambasadama drugih velikih sila na Kosovu.

Prištinski dnevnik prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i da su u odlučivanju o ovom pitanju učestvovali Kfor i Euleks, koji će, kako se navodi, pružiti podršku administrativnoj kancelariji u severnom delu Mitrovice da preuzme materijale od kancelarije UNMIK-a u naredne dve nedelje.

Portparol UNMIK-a, Olivier Salgado, međutim, kazao je da je još rano da se govori o otvaranju kancelarije za sever i dodao da o toj temi očekuje dalje rasprave sa zvaničnicima Kosova i drugim faktorima.

Odluka kosovske vlade izazvala je negodovanje predstavnika Srba sa severa, koji smatraju da otvaranje administrativne kancelarije kosovske vlade u severnoj Kosovskoj Mitrovici sa ciljem "da se građanima pruže bolje administrativne usluge i koordiniraju investicije u severnoj Mitrovici", predstavlja još jednu provokaciju vlade u Prištini.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović je za Politiku izjavio da je zabrinut najavom instaliranja administrativnog centra, jer je to korak ka formiranju opštine severna Mitrovica po Ahtisarijevom planu. "Od prištinske ideje nema nikakve koristi nego samo štete, a svi eventualni incidenti i problemi koji mogu nastati pašće na teret Prištine i onih koji su ovo smislili", rekao je Ivanović.

Prištinski dnevnik Koha ditore danas prenosi da će u kancelariji moći i dalje da rade Srbi koji su do sada u njoj obavljali poslove, izuzimajući one koji su istovremeno radili u "paralelnim stukturama vlasti" na severu.

To se prema pisanju Kohe odnosi na direktore uprava u UNMIK-u, Dragana Spasojevića, Borivoja Đurića, Momčila Barovića, Kate Ščekić, Zorana Bratića, Biljanu Petrović i Zorana Smikića, koji radili u kancelariji Misije na severu ali su istovremeno radili za "paralelnu opštinu" Mitrovica, zbog čega neće imati mogućnosti da budu zaposleni u budućoj kancelariji kosovske vlade.

Dnevnik takođe piše da će na čelu administrativne kancelarije biti visoki zvaničnik iz redova srpske nacionalnosti koji će biti izabran na konkursu koji je već obavilo Ministarstvo administracije lokalne samouprave. Konkurs je objavljen za sedam direktora i 55 službenika ove kancelarije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština traži zatvaranje kacelarije UNMIK-a

Izvor: Akter, 25.Maj.2012

Kosovska vlada zatražila je od UNMIK-a da u roku od dve nedelje zatvori kancelariju misije u severnom delu zemlje, čije poslove treba da preuzme administrativna kancelarija za sever Mitrovice

Nastavak na Akter...

Kosovska vlada traži zatvaranje kacelarije UNMIK za sever

Izvor: S media, 25.Maj.2012

Kosovska vlada zatražila je od UNMIK-a da u roku od dve nedelje zatvori kancelariju misije u severnom delu zemlje, čije poslove treba da preuzme Administrativna kancelarija Vlade Kosova, prenosi list Koha ditore...Koha navodi da je zahtev kosovske vlade za formiranje kancelarije za sever već prosleđen...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.