Kosovo kamen u cipeli Srbije

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo "kamen u cipeli" Srbije

Nadam se da će do kraja godine biti deblokiran put Srbije ka EU. Kosovo za Srbiju kao "kamen u cipeli". Bramerc nije doveo u pitanje želju Srbije da sarađuje sa Tribunalm, već metode potrage za Mladićem, izjavio odlazeći ambašador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral.

Odlazeći ambašador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral izrazio je danas uverenje da će najkasnije do kraja godine biti deblokiran put Srbije ka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Evropskoj uniji (EU).

U razgovoru sa grupom novinara uoči odlaska iz Beograda, Teral je rekao da početak dijaloga Beograda i Prištine i evropske integracije Srbije nisu u direktnoj vezi, ali je naglasio da je Kosovo za Srbiju kao "kamen u cipeli", čije bi izbacivanje ubrzalo njen put ka EU.

"Važno je da treba sesti za sto i da potom krene odredjena dinamika. Mislim da je to put kojim mi idemo", kazao je on.

On je ocenio da je dogovorom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i predsednika Srbije Borisa Tadića o rezoluciji o Kosovu napravljen "dobar teren".

"Sve što čujem uverava me da idemo na put nekakvih pregovora ili razgovora. EU će tu odigrati veliku ulogu što je i normalno pošto ona nudi ulazak obema stranama", kazao je francuski ambasador

"Obe strane su jasno shvatile da je za ulazak u EU prethodno potrebno rešiti probleme koji se tome suprostavljaju i koji stoje medju njima", kazao je Teral, ali i ocenio da to "neće biti lako".

Teral pretpostavlja da će razgovor Beograda i Prištine početi "veoma diskretno" i "najlakšim i najjasnijim temama".

"Ne možemo da prejudiciramo ni formu ni oblik ni kalendar ni mesto", dodao je francuski ambasador.

Kad je reč o mogućem roku kada bi evropski lideri mogli da zatraže mišljenje od Evropske komisije o Srbiji, Teral kaže da je u "pitanju tehnička stvar" i da je samo pitanje da li će se to dogoditi u "u oktobru ili nesto kasnije", ali svakako do kraja ove godine.

"Na isti način, mislim da svi delimo jednako interesovanje, jednaku želju, da što pre dodjemo do statusa kandidata", rekao je francuski ambasador koji krajem septembra odlazi sa te dužnosti.

Teral je naveo i da glavni haški tužilac Serž Bramerc nije doveo u pitanje želju Srbije da saradjuje s Hagom već metode u potrazi za haškim beguncima.

"On ne dovodi u pitanje želju srpskih vlasti da saradjuju sa Haškim tribunalom već izražava svoje razočarenje zbog neefikasnosti odredjenih metoda", rekao je Teral grupi novinara u Beogradu.

Teral je kazao da ga to nije iznenadilo zato što je "već čuo da se razgovara o tome kako bi u nekim stvarima trebalo biti efikasniji".

"Što se mene tiče, to ne menja ništa. Od 2008. godine i samo od tada, tačnije od druge polovine 2008. Srbija stvarno saradjuje sa Haškim tribunalom", rekao je francuski ambasador koji krajem septembra odlazi sa te funkcije.

Teral dodaje da "to ranije nije bio slučaj" i da je to je "suštinska promena".

"To je najpre omogućilo hapšenje (Radovana) Karadžića, (Ratko) Mladić, žalim što odlazim a da on još nije uhapšen, ali verujem da će se to jednog dana desiti", rekao je Teral.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Teral: Deblokirati put Srbije ka EU

Izvor: B92, 21.Sep.2010

Beograd -- Odlazeći ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral uveren je da će najkasnije do kraja godine biti deblokiran put Srbije ka Evropskoj uniji... U razgovoru sa novinarima uoči odlaska iz Beograda, Teral je rekao da početak dijaloga Beograda i Prištine i evropske integracije Srbije...

Nastavak na B92...

Teral: Rešenje problema Kosova ubrzava put ka EU

Izvor: EMportal, 21.Sep.2010

Francuski ambasador u Beogradu Žan-Fransoa Teral izjavio je da Srbija ima kapaciteta da sa lakoćom uđe u Evropsku uniju, ali da treba da nađe način da reši problem Kosova jer će to ubrzati njen put ka Evropi.

Nastavak na EMportal...

Teral: Brzo otvaranje puta ka članstvu u EU

Izvor: VOA, 22.Sep.2010, 00:30

Odlazeći ambasador Francuske veruje da će pitanje kandidature Srbije za članstvo u EU biti odmrznuto najkasnije do kraja godine.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.