Teral: Deblokirati put Srbije ka EU

Odlazeći ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral uveren je da će najkasnije do kraja godine biti deblokiran put Srbije ka Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2010.

13:49

Default images

U razgovoru sa novinarima uoči odlaska iz Beograda, Teral je rekao da početak dijaloga Beograda i Prištine i evropske integracije Srbije nisu u direktnoj vezi.

Teral je naglasio da je Kosovo za Srbiju kao "kamen u cipeli", čije bi izbacivanje ubrzalo njen put ka EU.

Odlazeći ambasador Francuske tvrdi da je u Srbiji proveo tri i po fantastične godine, tokom kojih je proživeo jake trenutke i burne događaje među kojima izdvaja priznavanje nezavisnoti Kosova.

Na političkom planu ističe razlaz Tadića i Koštunice, i rascep Srpske radikalne stranke. 2008. godinu izdvaja kao ključnu, tokom koje je Srbija definitivno okrenula novu stranu i iza sebe ostavila, kako kaže, postmiloševićevsko nasleđe.

Tokom svog madata jedino nije razgovarao sa predstavnicima Srpske radikalne stranke koji su ostali verni Vojislavu Šešelju i siguran je da će tenzije u Sandžaku ostati na lokalnom nivou, ubeđen da se neće dogoditi isti rasplet kao sa Kosovom.

"Apsolutno sam siguran da će Srbija ući u EU. Istorija, geografija i realnosti savremenog sveta nam dokazuju da Evropska unija nema alternativu i Srbija ima kapacitete da joj sa lakoćom pristupi. Kao i u svakoj drugoj zemlji postoje reforme koje treba sprovesti, ali kao i za svaku drugu zemlju važi isto pravilo da prvo treba rešiti probleme sa svojim susedima“, kaže Teral.

"U slučaju Srbije to je Kosovo. Ponoviću ono što je i ministar Kušner rekao, do ulaska u EU, Srbija i Kosovo će morati da nađu način da normalizuju svoje odnose i da prestanu da pothranjuju antagonističke odnose. I to svi ovde znaju. Za Srbiju je to kao kada imate kamenčić u cipeli, to vam smeta dok hodate posebno da idete brzo. Zato treba naći način da se to reši“, objašnjava on.

"A kada su reforme u pitanju, Srbija ima veći kapacitet da ih sprovede, možda čak i brže od nekih zemalja koje su postale članice. Kao što sam rekao saradnicima i prijateljima, vratiću se ovde da sa svojim prijateljima popijem čašu šampanjca kada Srbija uđe u EU“, rekao je ambasador Francuske.

Ambasador Teral naglašava i da je s francuske tačke gledišta Srbija od druge polovine 2008. stvarno sarađuje sa Haškim tribunalom, što ranije nije bio slučaj. Ističe da mu je jedino žao što će otići iz Srbije, a da još nije uhapšen Ratko Mladić.

"Što se tiče pregovora između Beograda i Prištine koje priželjkujemo i podržavamo, ne znam kada i gde će biti održani, ali znam da je najvažnije da oni započnu. Važno je da se sedne za isti sto i da dijalog krene određenom dinamikom. Mislim da je sporazum Borisa Tadića i Ketrin Ešton stvorio dobar teren i sve što sam do sada čuo od srpskog rukovodstva me uverava da idemo putem pregovora“, smatra Teral.

"EU će tu odigrati veliku ulogu, što je i normalno pošto obema stranama nudi članstvo i obe strane su jasno razumele da bi ušle u EU moraju prethodno da reše sukob koji stoji među njima. To se neće lako odigrati. Pretpostavljam da će početak biti diskretan i da će na početku teme biti lakše i jasnije“, kaže on.

Žan Fransoa Teral napustiće Beograd krajem meseca, a dva dana kasnije na njegovo mesto će doći, kako kaže Teral, njegov prijatelj i poznavalac situacije u regionu Fransoa Gzavije Denijo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: