Kosorova kritikovala Milanovića jer nije došao na godišnjicu Bljeska

Izvor: Blic, 01.Maj.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosorova kritikovala Milanovića jer nije došao na godišnjicu "Bljeska"

Bivša premijerka i liderka opozicione Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor kritikovala je danas svog naslednika na čelu Vlade što nije došao na obeležavanje 17. godišnjice akcije "Bljesak" kojom je Hrvatska preuzela kontrolu nad zapadnom Slavonijom.

- Ovo je prva godina Zorana Milanovića na čelu Vlade i on je morao doći na obeležavanju godišnjice da se pokloni žrtvama - rekla je Kosorova na molbu novinara da prokomentariše nedolazak premijera u Okučane. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Svojim je nedolaskom pokazao da ne drži do toga. Stranačko slavlje Praznika rada nije smeo staviti ispred događaja u Okučanima gde se slavi pobeda – navela je ona o Milanoviću, lideru Socijaldemokratske partije koji je bio u Rijeci na proslavi 1. maja.

Predsednik Hrvatskog sabora Boris Šprem u obraćanju vojnicima i policajcima koji su učestvovali u Bljesku rekao je da će ta akcija "u hrvatskoj istoriji ostati upisan zlatnim slovima".

Šprem je rekao da je "Bljeskom započela demontaža Miloševićeve hegemonističke i agresorske politike utemeljene na demagogiji i propagandnim lažima" i da je ona bila "prelomna tačka Domovinskog rata koja je uverila međunarodnu zajednicu u pravednost i legitimnost hrvatskih ciljeva".

Polaganjem venaca i misom za poginule branitelje i civilne žrtve u ratu u Hrvatskoj u Okučanima obeležena 17. godišnjica vojno-policijske akcije Bljesak.

U "Bljesku" ubijena 83 civila, izbeglo 15.000 ljudi

Tokom dvodnevne operacije "Bljesak", koja je počela 1. maja 1995. artiljerijskim napadom na Pakrac u 5.00 sati ujutro, Hrvatska vojska preuzela je kontrolu nad zapadnom Slavonijom. Poginuo je veliki broj srpskih civila, a oko 15.000 je pobeglo iz zapadne Slavonije.

Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, hrvatska vojska je u akciji "Bljesak" ubila 83 srpska civila, od čega 30 u napadima na izbegličke kolone, dok je 53 ubijeno u svojim kućama. U akciji je poginulo 42 pripadnika hrvatskih snaga.

Povezane vesti: Članovi HČSP položili vence na grob roditelja Ante Pavelića U Vukovaru obeleženo 14 godina od mirne reintegracije Hrvatska obeležila 20 godina od priznanja Kukuriku koalicija apsolutni pobednik izbora u Hrvatskoj Miroslav Tuđman na izbornoj listi HDZ

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatski premijer nije hteo na proslavu "Bljeska"

Izvor: Vesti-online.com, 01.Maj.2012

Bivša premijerka i lider opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor kritikovala je danas svog naslednika na čelu Vlade što nije došao na obeležavanje 17. godišnjice akcije "Bljesak" kojom je Hrvatska preuzela kontrolu nad zapadnom Slavonijom..."Ovo je prva godina Zorana Milanovića...

Nastavak na Vesti-online.com...

Dodik: Žrtve "Bljeska" opomena da odnose treba graditi na principima mira

Izvor: Blic, 02.Maj.2012, 02:10

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da žrtve tokom akcije hrvatske vojske i policije "Bljesak" iz 1995. godine treba da budu opomena svima da odnose na ovim prostorima grade na principima mira i uvažavanja suživota. Dodik: Dobrovoljačka je još jedna otvorena rana, imajući...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.