Kombinacije u Beogradu: DS i SPS na pragu novog mandata

Izvor: Blic, 08.Maj.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kombinacije u Beogradu: DS i SPS na pragu novog mandata

Neposredno pošto je gradska izborna komisija objavila preliminarne rezultate izbora počele su kalkulacije ko bi sa kim mogao da formira vlast u prestonici. Iako teoretski postoje tri kombinacije, najverovatnije je da će tim Dragana Đilasa nastaviti da vlada u Beogradu.

Stranka Broj mandata

DS 50

SNS 37

SPS 13

DSS 10

* Neophodan broj mandata za formiranje vlasti: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 56

1. DS -SPS (63 mandata)

(realno)

Posle objavljenih prvih rezultata izbora bilo je jasno da je lista Dragana Đilasa odnela ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u prestonici. Već sada je izvesno da će buduću koaliciju činiti DS i SPS. Upućeni u prilike kažu da je gotovo nemoguće zamisliti drugu kombinaciju, pa čak i da se eventualno dogodi da na republičkom nivou bude neki drugačiji odnos snaga. Kao osnovni razlog navodi se odlična saradnja funkcionera DS i SPS, a koji su činili i vrh gradske vlasti.

Da dosadašnji gradonačelnik nema nameru da menja tim pokazuje i najava iz izborne noći da će u vlast pozvati i doskorašnje partnere iz URS-a iako ova stranka nije prešla cenzus u prestonici. Kako ni "Preokret” nije dobio nijedan mandat na lokalu verovatno će Đilas isti poziv uputiti i koaliciji oko LDP-a. Najava da će u vlasti biti i oni koji nisu prešli cenzus povezana je Đilasovim stavom da je gradski tim dobro funckionisao.

2. SNS-SPS -DSS (60 mandata)

(malo verovatno)

Ukoliko Tomislav Nikolić postane predsednik Srbije i SNS dogovori vladu sa SPS-om može se dogoditi da Aleksandar Vučić bude gradonačelnik pošto i na lokalnom nivou naprednjaci dobiju podršku socijalista. U ovoj kombinaciji neophodno je napraviti dogovor SPS i DSS što je iz više razloga teško ostvarivo.

Nijedan od lidera ovih stranaka ne želi saradnju, a slični odnosi vladaju i na nižem funckionerskom nivou. Kada se uzme u obzir ubedljiva pobeda DS-a u Beogradu i "dobri odnosi partnera na gradskom nivou", ova opcija je daleko od realnosti.

3. DS-SNS (87 mandata)

(nemoguće)

Ovakva koalicija je samo teoretski moguća. Ona bi značila da se slična koalicija napravi i na drugim nivoima. Prepucavanja i jedne i druge strane samo se zaoštravaju pred drugi krug predsedničkih izbora. Koalicija SNS-DS bila bi jedino moguća ukoliko bi SPS "nepristojnu ponudu" koju koalicioni partneri ne bi mogi da prhivate. U ovo trenutku, ona je nemoguća kako u gradu tako i u Republici.

Povezane vesti: SNS organizuje razgledanje imovine demokrata Đilas: Očekujem da dosadašnja koalicija nastavi da vodi državu Biro: DS i SNS najzastupljeniji u televizijskom predstavljanju Anketa oko parlamentarnih izbora: SNS-u 30, a DS-u 27 odsto glasova Tadić i Nikolić će uzeti dve trećine glasova na izborima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.