Kacin: Zamerke, ali i podrška

Izvor: B92, Tanjug, 27.Okt.2010, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Zamerke, ali i podrška

Beograd -- Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio da Srbiju apsolutno treba podržati na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ali, dodao je on, za svaki njen naredni korak u tom pravcu neophodno je da se uspešno okonča saradnja sa Haškim tribunalom i pokrene dijalog s Prištinom.

Kacin je danas predstavio svoj izveštaj pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta, gde počinje dvomesečna rasprava o nacrtu rezolucije o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji.

"Beograd će iz izveštaja EP jasno videti šta je ono što je dobro, ali i ono što još treba popraviti. U izveštaju se jasno podržavaju pozitivni trendovi u Srbiji, ali se, u duhu pravog partnerstva, ukazuje i na probleme", rekao je Kacin

Prema njegovim rečima, saradnja Srbije s Haškim tribunalom je "najvažniji kriterijum". Kacin podseća da su dva optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić, još u bekstvu.

"Postoje različita mišljenja o tome da li treba vršiti pritisak na Srbiju po ovom pitanju. Mislim da je urađena prava stvar slanjem aplikacije za članstvo Evropskoj komisiji na analizu, ali treba jasno staviti do znanja da ne može biti daljeg napretka bez zatvaranja pitanja saradnje sa Hagom. Bez toga, neće biti pozitivnog mišljenja o kandidaturi", rekao je Kacin.

On je dodao da zatvaranje saradnje s Hagom znači da Mladić i Hadžić budu uhapšeni i izručeni Hagu.

"Pored saradnje sa Hagom, problem koji prati Beograd jeste odnos sa susednim zemljama. Postoje problemi, ali i značajno poboljšanje", rekao je on navodeći primer usvajanja rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije.

Kao najveću prepreku u dobrosusedskim odnosima Srbije, izvestilac Parlamenta naveo je "odnos Beograda prema Prištini", što onemogućava postizanje regionalne stabilnosti.

Prema njegovim rečima, najbolji način za rešavanje ovog pitanja jeste predstojeći dijalog između Beograda i Prištine kojem "obe strane moraju biti maksimalno posvećene".

Problemi i pravosuđe, korupcija, mediji

Kacin je, kao probleme sa kojima se Srbija suočava, naveo i neophodnost za uspostavljanje "stvarne vladavine prava" gde, uprkos izvesnom napretku postoje i izvesni problemi, pre svega u sprovođenju reforme pravosuđa.

Tu je i korupcija, navodi Kacin, ističući da država mora dati punu podršku svojoj Agenciji za borbu protiv korupcije.

Prema njegovim rečima, u cilju evropskih integracija, Srbija mora rešiti i pitanje restitucije, ali na ovom polju za sada nije načinjen "nikakav pomak".

Kacin je ukazao i na probleme u medijima ukazavši da je na listi nevladine organizacije Reporteri bez granica Srbija izgubila 20 mesta i da, pored ostalog, u ovoj zemlji postoje ozbiljne pretnje novinarima koje retko kada imaju sudski epilog.

"Treba da budemo krajnje jasni u svojoj podršci naporima Srbije u njenim evropskim integracijama, ali i jasno ukazati na sve probleme. Upravo to je cilj ove rezolucije", zaključio je Kacin.

Odbor Evropskog parlamenta za spoljnu politiku prvi put raspravlja o novoj rezoluciji o Srbiji.

Posle dvomesečne procedure i podnošenja amandmana, i neizbežnog dopunjavanja rezolucije kako bi odslikavala sve najvažnije događaje, o rezoluciji će se glasati na plenarnoj sednici EP u januaru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski parlament: Počinje rasprava o Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2010

BRISEL -..Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin obratiće se članovima Odbora EP za spoljnu politiku povodom početka rasprave o nacrtu rezolucije o Srbiji, koja jasno pohvaljuje zaokret Beograda u politici prema Kosovu, kao i reforme koje su dovele do vizne liberalizacije za građane...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kacin: Podržati Srbiju, Hag najvažniji kriterijum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2010

BRISEL -..Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin izjavio je danas da Srbiju apsolutno treba podržati na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali da je za svaki naredni korak u ovom pravcu neophodno da se uspešno okonča saradnja sa Haškim tribunalom i pokrene konstruktivan dijalog sa Prištinom..."Beograd...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kacin: Saradnja sa Hagom i dijalog sa Kosovom uslovi za Srbiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Okt.2010

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da Srbiju apsolutno treba podržati na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji ali da je za svaki njen naredni korak neophodno da se uspešno okonča saradnja sa Haškim tribunalom i pokrene dijalog sa Prištinom. Kacin je predstavio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Reforma pravosudja ima ozbiljne nedostatke

Izvor: S media, 27.Okt.2010

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin naveo je kao jedan od problema sa kojim se Srbija suočava na svom evropskom putu reformu pravosudja, za koju je rekao da je dobro što je pokrenuta, ali da ima neke ozbiljne nedostatke...-Neophodno je uspostaviti istinsku vladavinu prava u Srbiji....

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.