Jeremić: Srbija na vidljivom mestu

Izvor: B92, 18.Sep.2012, 01:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija na vidljivom mestu

Njujork -- Predsedavajući GS UN Vuk Jeremić izjavio je nakon preuzimanja funkcije da će Srbiji, tokom njegovog mandata, biti pružena prilika da zastupa svoje interese.

"Ovo je velika prilika za svaku zemlju koja se nađe na ovoj poziciji. Srbija će, preko Generalne skupštine, biti na vrlo vidljivom mestu i ona će biti tačka preko koje se vrši veliki broj razgovora i pregovora", rekao je Jeremić za Tanjug.

On je kazao da očekuje da narednih 12 meseci budu veoma intenzivni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u diplomatskom smislu, uzimajući u obzir celokupnu situaciju u svetu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, kojom od danas u ime Srbije predsedava Vuk Jeremić, započinje novo redovno godišnje zasedanje.

Dosadašnji predsednik Generalne skupštine Nasir Abdulaziz al Nasir je rekao za Tanjug da veruje da će Jeremić dobro obavljati funkciju na kojoj ga je nasledio, ponovivši ceštitke zbog izbora.

On je Jeremića nazvao odličnim diplomatom sa bogatim iskustvom. "Verujem da će mu baš to iskustvo pomoći u vođenju Generalne skupštine", naveo je katarski diplomata.

Predsedavajući Generalne skupštine UN bira se na period od godinu dana u skladu sa nepisanim pravilom rotacije po regionalnom principu.

Predsedavajući u radu odgovara Generalnoj skupštini UN. Njegova ovlašćenja su da otvara i zatvara plenarna zasedanja, usmerava diskusiju, vodi računa o poštovanju procedure i saopštava odluke.

Predsedavajući ne glasa o odlukama Generalne skupštine, ali određuje predstavnika iz delegacije svoje zemlje koji će to učiniti u njegovo ime.

Jeremić je treći predsedavajući Generalne skupstine UN sa prostora bivše Jugoslavije, posle jugoslovenskog diplomate i funkcionera Lazara Mojsova (1977) i makedonskog diplomate Srđana Kerima (2007).

Generalna debata ove godine počinje 25. septembra obraćanjem predsednika Brazila koji po tradiciji govori prvi, odnosno Dilme Rusef, i domaćina, predsednika SAD Baraka Obame. Kao treći govornik najavljen je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Jeremić je u junu izabran za predsednika Generalne skupštine, dobivši glasove 99 država, dok je njegov protivkandidat iz Litvanije dobio 85 glasova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Srbija će biti vidljiva u narednih 12 meseci

Izvor: Kurir, 18.Sep.2012

Ovo je velika prilika za svaku zemlju koja se nađe na ovoj poziciji, rekao predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija..NJUJORK - Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić izjavio je danas nakon što je preuzeo tu funkciju, da će Srbiji, tokom njegovog predsedavanja, biti...

Nastavak na Kurir...

Jeremić: Srbija na vidljivom mestu

Izvor: Šumadija Press, 18.Sep.2012

Predsedavajući GS UN Vuk Jeremić izjavio je nakon preuzimanja funkcije da će Srbiji, tokom njegovog mandata, biti pružena prilika da zastupa svoje interese.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.