Jeremić: Srbija kandidat za EU 2009.

Izvor: Blic, 13.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija kandidat za EU 2009.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da bi Srbija već naredne godine mogla da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da bude stavljena na belu šengensku listu.

"Verujem da će 2009. godina biti godina u kojoj će Srbija preskočiti najtežu političku prepreku u institucionalnom smislu na putu ka punopravnom članstvu u EU, a to je sticanje statusa kandidata. Nakon toga nema više političkog uslovljavanja”, rekao je Jeremić u intervjuu Tanjugu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"Po dobijanju ovog statusa, sve je na zemlji kandidatu, ona mora da ispuni na precizan način definisane kopenhaške kriterijume za članstvo. Ja verujem da Srbija ima kapacitet da postigne rekord u brzini ispunjavanja tih kriterijuma. Mi smo postavili već jedan rekord - za svega 13 meseci ispregovaran je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, dodao je on.

Jeremić je podsetio da nijedna zemlja koja se do sada pridružila EU nije za svega 13 meseci okončala pregovore o ovom sporazumu.

"Mislim da ima razloga da budemo optimisti. Kada ne bude više političkih prepreka, kada ostanu samo birokratske, verujem da ćemo ih brzo prevazići”, rekao je on.

Jeremić je rekao da vlasti u Beogradu nije iznenadilo to što primena ovog sporazuma i njegova ratifikacija u zemljama EU još nije počela i dodao da "zbog toga planovi Srbije nisu poremećeni.

"Mi znamo da je pitanje proširenja EU jedno od najtežih i najkomplikovanijih pitanja. Mi imamo podršku ogromne većine zemalja EU. Od 27 zemalja EU njiih 26 smatra da je neophodno ubrzati put Srbije ka članstvu”, rekao je on.

Ukazujući da EU odlučuje konsenzusom, Jeremić je rekao da je neophodno uveriti i poslednju zemlju da omogući odmrzavanje primene SSP.

"Mislim da ćemo uspeti da postignemo taj konsenzus. Mi smo svojim diplomatskim aktivnostima uspeli da pridobijemo podršku 26 zemalja, ostaje Holandija sa svojim unutrašnjim problemima vezanim za saradnju sa Haškim tribunalom i konkretnim slučajem Ratka Mladića. Holandija partikularan problem sa Srebrenicom i Mladićem”, rekao je on.

Ministar je naglasio da će Srbija nastaviti da ispunjava svoje domaće i međunarodne zakonske obaveze u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom.

"Drugi prioritet biće stavljanje Srbije na belu šengensku listu. Mislim da će 2009. godina biti godina kada ćemo ostvariti i taj veliki uspeh i dokazati da je Srbija dobrodošla u Evropu, da su njeni građani građani Evrope”, rekao je Jeremić, dodajući da će građani Srbije već tada, 2009. godine, "dok se vlada još bude znojila radeći na ispunjavanju uslova za političko članstvo u EU, moći da se osećaju kao da su već u EU”.

Kao najveći uspeh dosadašnjeg rada Ministarstva spoljnih poslova, Jeremić je istakao usvajanje rezolucije Srbije na Generaloj skupštini UN kojom se zahteva savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija kandidat za EU 2009."

Izvor: B92, 13.Okt.2008

Beograd -- Ministar Vuk Jeremić kaže da bi Srbija već naredne godine mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU i da bude stavljena na belu šengensku listu..."Verujem da će 2009. godina biti godina u kojoj će Srbija preskočiti najtežu političku prepreku u institucionalnom smislu na putu...

Nastavak na B92...

U 2009. godini napredak ka EU

Izvor: RTS, 13.Okt.2008

Sledeća godina će biti godina u kojoj će Srbija preskočiti najtežu političku prepreku u institucionalnom smislu na putu ka punopravnom članstvu u EU, izjavio ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Srbija bi već naredne godine mogla da dobije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.