Jeremić: Pravi trenutak za saradnju

Izvor: B92, Tanjug, 05.Maj.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Pravi trenutak za saradnju

Banjaluka -- U Banjaluci je potpisan ugovor o izgradnji prve termoelektrane na prostorima bivše Jugoslavije. Nova elektrana počeće da radi za 45 meseci.

Posao vredan 500 miliona evra sklopljen je između "EFT grupe" i kineske kompanije "Dongfang Elektrik Korporejšn". Nova elektrana, prva koja se gradi na prostoru bivše SFRJ posle 25 godina, a koju su se Kinezi obavezali da izgrade po principu "ključ u ruke", počeće da radi za 45 meseci.

Kada je” EFT” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2005. godine privatizovao rudnik "Stanari" kod Doboja, malo ko je verovao da će za samo pet godina od posrnulog rudnika uspeti da naprave primer najuspešnije privatizeacije na prostorima zapadnog Balkana u ovoj oblasti.

A oni ne samo da su oborili sve rekorde u proizvodnji uglja, već počinju izgradnju prve privatne termoelektrane koja će u narednih 35 godina proizvoditi struju za potrebe većine balkanskih zemalja.

"Evo krenuli smo u poslednju fazu projekta, izgradnju termoelektrane, što je za nas značajno jer čini značajan deo portfolia kojim ćemo ubuduće trgovatim. Značajan je projekat i za region jer je ovo velika investicija u energetiku posle dugog niza godina”, rekao je Vuk Hamović, predsednik "EFT grupe”.

Interesantno je da nakon pregovora sa velikim svetskim igračima koji proizvode i instaliraju elektroenergetsku opremu "EFT" odlučio za kinesku kompaniju.

"Dongfang je jedan od najvećih po kapacitetima proizvodnje a i po referencama ne zaostaje za ostalim proizvođačima, a naravno bio je vrlo konkurentan sa cenom", kaže Hamović.

"Dongfang Korporejšn" je samo u prošloj godini proizveo i isporučio opremu u vrednosti od oko 4 milijarde evra, uglavnom za kinesko i tržišta bliskog Istoka, a ovaj posao im je kako kažu najveći ove vrste u Evropi i planiraju da im "Stanari" budu refernca sa kojom će osvojiti najpre Balkan a zatim i velika evropska tržišta.

Posebno su, kažu u "Dongfangu", zainteresovani za ulazak u Srbiju, koju smatraju zemljom s velikim elektorenergtskim potencijalom.

Iako je stručna javnost podeljena u mišljenjima o kineskoj ekspanziji na evropska tržišta, i svi veruju da će Evropa štiti svoje kompanije u domenu enegetike, ipak se slažu u jednome- da će zbog kvaliteta opreme i konkurentnosti cena kineska tehnologija vrlo brzo gospodariti evropskim energetskim tržištem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Pravi trenutak za pomirenje u regionu

Izvor: Blic, 05.Maj.2010

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je danas da je sada najpovoljniji trenutak za narode Balkana da se kao partneri udruže, i u miru i pomirenju, stvore bolju budućnost za sve u slobodnoj i ujedinjenoj Evropi...Srbija je u potpunosti posvećena da zajedno sa svoja dva ključna suseda...

Nastavak na Blic...

Integracija zapadnog Balkana do 2014.

Izvor: Beta, 05.Maj.2010

ANKONA, 5. maja 2010. (Beta) - Pretvaranje jadransko-jonske oblasti u makro-region do 2014. vodilo bi integraciji zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju, izjavio je danas u Ankoni ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, javljaju italijanske agencije..."Naš ambiciozan plan je stvaranje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.