Jeremić: Očekujem većinsku podršku sveta kandidaturi u UN

Izvor: Blic, 30.Jan.2012, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Očekujem većinsku podršku sveta kandidaturi u UN

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je večeras da očekuje da Srbija dobija većinsku podršku sveta za njegovu kandidaturu na mesto predsedavajućeg Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

„Očekujem da će Srbija imati većinsku podršku sveta", rekao je Jeremić u emisiji televizije B92 „Između dve vatre".

On je dodao da se radi o kandidaturi Srbije, a ne Vuka Jeremića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lično, i da je odluka da kandidatura bude podneta doneta u drzavnom vrhu zemlje.

„Ovo je važna stvar, koja nije čin lične odluke. Kandidatura je podneta u dogovoru sa državnim vrhom. Ovo nije kanadidatura Vuka Jeremića, već države Srbije. Smatramo da imamo razloga da budemo optimistični", rekao je Jeremić.

Šef srpske diolomatije je objasnio da je u pitanju jedna od najprestižnih funkcija u sistemu UN i da je izbor jedne zemlje na tu poziciju „afirmacija njene spoljne politke i odraz ugleda".

„Predsedavajući se bira većinom glasova zemalja članica UN. Srbija je proteklih godina vodila multidimenzionalsnu spoljnu politiku, otvrenu prema celom svetu. Izborili smo se za vrstu pozicije u međunarodnoj zajednici koja nam omogućava tu kandidaturu sa prilično dobrim izgledima za uspeh", ocenio je Jeremić.

Na pitanje da li je realno da ga podrže zemlje poput Francuske, Nemačke ili SAD-, koje su se žalile na saradnju sa njima kao ministrom spoljnih poslova, Jeremić je rekao da je teško predviđati individualne stavove zemalja.

„Najbolje da sačekamo izjašnjavanje. Tada će biti sve jasno", naveo je Jeremić.

On je dodao da odnose pojedinih zemalja prema Kosovu i uopšte rešavanju tog pitanje ne treba vezivati za izbor na funkciju predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN.

Prema njegovim rečima, Srbija je proteklih nekoliko godina prošla kroz period koji nije bio lak u spoljnopolitičkom smilsu i da smo se našli u poziciji rivala nekim izuzetno važnim zemljama sveta, ali da Srbija uprkos tome danas uživa poštovanje.

Jeremić je dodao da se ne slažu svi u svetu sa spoljnom politikom koju Srbija vodi, ali da ima vrlo malo ima onih koji je ne poštuju.

„Radi se o najvišoj funkcija za koju zemlja naše velicine može da ima aspiracije. To je pitanje ugleda u svetu. Ima razloga da budemo optimisti, a naravno rezultat će reći svoje", rekao je Jeremić.

Komentarišući vest da se Crna Gora izjasnila da će podržati njegovu kandidaturu, Jeremić je rekao da je svačija podrška dobrdošla i da je običaj da zemlje regiona jedne druge podržavaju.

„Podrška Podgorice je dobro došla i u skladu je sa principima i običajima UN", rekao je Jeremić.

Kada je u pitanju informacija da se Hravstka već izjasnila da neće podržati njegovu kandidaturu, Jeremić je rekao da takav stan njemu nije poznat i da ga Zagreb nije zvanično predočio.

Jeremić je na pitanje da li će, ukoliko bude izabran za predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN, istovremeno moći da obavlja funkciju ministra spoljnih poslova, rekao da je to tehnički moguće, ali da je će o tome odlučivati građani Srbije na majskim izborima.

Povezane vesti: Mesto koje jača uticaj srpske spoljne politike Terci: EU nema novih uslova za Srbiju Jeremić: Sastanak sa Vesterveleom u ponedeljak u Briselu Jeremić: Uspešna transformacija hitnija od toga kada ćemo u EU Jeremić: Neće biti smak sveta ako 9. decembra ne dobijemo kandidaturu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.