Jeremić: Nema oklevanja oko Haga

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 26.Jan.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nema oklevanja oko Haga

Brisel, Beograd -- Vuk Jeremić pozvao je predstavnike Evropske unije da pošalju misiju u Srbiju i direktno se uvere da Vlada Srbije u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

"To nije predlog samo za Holandiju, već za svaku od 27 država Evropske unije", poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Jeremić u Briselu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarom EU za proširenje Olijem Renom i češkim ministrom Karelom Švarcenbergom, čija država u prvoj polovini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine predsedava Unijom.

Šef diplomatije Srbije je rekao i da "nema oklevanja u Vladi Srbije, niti u bilo kom njenom delu, da je puna saradnja sa Hagom prioritet".

"Ove godine ćemo uložiti sve naše snage da završimo tu saradnju", rekao je Jeremić.

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren rekao je večeras u Briselu, posle sastanka evropske trojke i ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, da je EU snažno opredeljena za evropsku budućnost Srbije i najavio dolazak u februaru ekspertskih grupa u Beograd u vezi sa pitanjem vizne liberalizacije.

"Želim još jednom da potvrdim našu snažnu opredeljenost za evropsku budućnost Srbije. Slažem se sa Vukom Jeremićem da ova godina treba i može da bude veoma važna za naše odnose", rekao je Ren na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefovima diplomatija Češke i Srbije, Karelom Švarcenbergom i Vukom Jeremićem.

On je rekao da je prvi naredni korak koji sledi na putu Srbije ka EU primena i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nakon što prethodni, dobro poznati, uslovi budu ispunjeni.

"Nadam se dobrim vestima ove godine po pitanju vizne liberalizacije. Znam koliko je to važno za sve građane Srbije", rekao je Ren.

Evropski komesar je objasnio da će Komisija uputiti grupe eksperata u februaru u Beograd koje će se baviti progresom postignutim na raznim poljima u okviru dijaloga o vizama, i potom će na osnovu toga odlučiti da li će i kada dati preporuku u vezi sa viznom liberalizacijom.

Ren se osvrnuo i na nedavnu gasnu krizu, kojom su najpogođenije bile zemlje zapadnog Balkana, i rekao da je pomoć koju su tim zemljama, među njima i Srbiji, uputile neke članice Unije, "opipljiv dokaz da se Srbija već smatra na izvestan način delom evropskog kluba".

Ministar spoljnih poslova Češke Karel Švarcenberg izjavio je da je EU spremna da održava bliske veze sa Srbijom na svim poljima.

"Sastali smo se sa našim srpskim partnerima da bismo razgovarali o više tema i razmenili poglede na bezbednosnu situaciju u Srbiji, veze između Unije i Srbije, kao i na politiku razvoja i energetsku bezbednost u regionu", rekao je Švarcenberg.

"Mislimo da su i Srbija i Unija spremni za primenu Prelaznog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čim bude ostvarena puna saradnja sa Međunarodnim sudom u Hagu", naveo je šef češke diplomatije.

On je rekao da se nada da će biti ostvaren značajan napredak na polju međusobne saradnje Unije i Srbije, jer će to regionu doneti veću stabilnost i evropsku budućnost.

Ferhagen prihvatio poziv

Ranije danas, Vuk Jeremić je rekao da je holandski ministar inostranih poslova Maksim Ferhagen prihvatio poziv da uskoro poseti Srbiju.

Poziv Ferhagenu upućen je u Briselu gde delegacija Srbije, na marginama prvog ovogodišnjeg samita ministara spoljnih poslova zemalja Evropske unije, razgovara o mogućnostima da se ubrza evropska integracija Srbije.

Ministar Jeremić, koji je pre susreta sa Ferhagenom razgovarao sa ministrima Velike Britanije, Nemačke i Rumunije, rekao je da je dobio potvrdu da će Srbija dobiti pomoć u ostvarivanju prioritetnog cilja - statusa kandidata za članstvo u Uniji do kraja 2009. godine.

Najveći protivnik ubrzavanja evrointegracija Srbije, holandski ministar Maksim Ferhagen, dodatno je pozvan da poseti Srbiju.

Privremeni sporazum od februara

Ministarka finansija Srbije Dijana Dragutinović najavila je danas da će Srbija od 1. februara početi da primenjuje Prelazni trgovinski sporazum sa EU.

Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

"Nadamo se da će do te posete doći što pre. Od ogromne je važnosti da uspostavimo pun, otvoren i iskren odnos sa Holandijom. Ona je naš budući partner u Evropskoj uniji”, rekao je Jeremić.

U kabinetu holandskog ministra potvrđuju da je poziv primljen i da Ferhagen nema ništa protiv posete.

Ipak, Holanđani naglašavaju da njegov eventualni dolazak, za koji, kako kažu, tek treba obaviti pripreme, ne treba tumačiti kao promenu stava Holandije da Srbija mora da uhapsi Ratka Mladića pre nego što nastavi proces pridruživanja Uniji.

Ministar Jeremić pozvao je zvaničnike EU da se nastavi sa procesom koji bi doveo do ukidanja viza za građane Srbije, što bi bio "veliki korak" u procesu evrointegracija.

Karl Bilt, ministar inostranih poslova Švedske, koja će od 1. jula predsedavati EU, izjavio je da je pitanje saradnje Beograda sa Haškim sudom pre svega u vezi sa stupanjem na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma EU i Srbije, i naglasio da se nada da će do toga doći uskoro.

"Ali, o tome mora da se raspravlja u Savetu ministara EU i tamo ima nekih nepodudarnih mišljenja, mada ćemo to razmotriti u nekoj ne dalekoj budućnosti", rekao je Bilt koji, u okviru "trojke" EU, večeras nakon razgovara sa Jeremićem.

Bilt je ukazao da je "mišljenje (haškog tužioca) Bramerca važno, ali nije samo to značajno".

Zamoljen da kaže da li će evropski ministri podržati nameru Srbije da u junu podnese zahtev za prijem u Evropsku uniju, šef švedske diplomatije je dodao da će se "o tome raspravljati s Jeremićem".

Pred odlazak u Brisel, ministar Jeremić je rekao da Srbija ima ambiciozan plan – da u ovoj godini dobije status kandidata, a da u prvoj polovini 2010. počne pregovore o članstvu u Uniji.

Inače, na današnjem Savetu ministara EU jedna od glavnih tema bila je nedavna gasna kriza koja je naročito teško pogodila nove članice Unije - Bugarsku, Češku i Slovačku.

"Naučili smo lekciju iz gasne krize. Moramo da shvatimo da nas naša velika zavisnost od gasa čini ranjivim. Evropska unija zato mora da radi na pronalaženju novih snabdevača gasom i transportnih ruta. Moramo takođe odmah da počnemo ozbiljnu raspravu o alternativnim izvorima energije kako bismo smanjili našu zavisnost", rekao je potpredsednik češke Vlade za evropska pitanja Aleksandar Vondra.

Zvaničnici EU poručili su da se zalažu za prekid neprijateljstava u pojasu Gaze koji bi omogućio hitnu dostavu humanitarne pomoći ugroženima i stvorio uslove za pregovore koji će doneti stabilnost regionu.

U EU nema zajedničkog stava po pitanju da li Unija treba da preuzme zatvorenike zloglasnog zatvora Gvantanamo na Kubi, čije je zatvaranje najavio novi američki predsednik Barak Obama.

S druge strane, predsedavajući Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Luis Maria de Puč pozvao je u Strazburu članice Saveta Evrope da prihvate zatvorenike iz Gvantanma.

On je prvog dana redovnog zimskog zasedanja rekao da je Parlmentarna skupština Saveta Evrope bila prva koja je osudila evropske države koje su prećutale otmice i torturu nad zatvornicima koji u sprovodili agenti CIA, kao i zatvor Gvantanamo kao "zastranjivanje, potpuno izopačenje ideala pravde", objavljeno je na internet stranici Saveta Evrope.

Aktivna podrška Rumunije

Rumuniski ministar spoljnih poslova Kristijan Dijakonesku, koji se danas u Briselu sastao sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem, potvrdio je spremnost Rumunije da i dalje podržava napore Srbije u cilju pristupanja Evropskoj uniji.

Kako se navodi u saopštenju rumunskog ministarstva inostranih poslova, Dijakonesku je uverio Jeremića da će Rumunija biti jedan od najjačih podržavalaca Srbije za pristupanje EU.

Šef diplomatije Srbije je, kako je prenela agencija Adjerpres, zatražio od Rumunije aktivnu podršku Srbiji u međunarodnim organizacijama i u okviru bilateralnih odnosa.

"Gledano iz te perspektive, preduzećemo neophodne korake u okviru Evropskog parlamenta za imenovanje izvestioca za Srbiju", naveo je Dijakonesku.

Dijakonesku se u Briselu sastao i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Havijerom Solanom sa kojim je zajednički podržao nastojanje Srbije za pristupanje EU.

"Treba biti realan"

Dragomir Janković iz Evropskog instituta kaže za B92 da očekuje od delegacije Srbije da posle posete Briselu građanima predoči realnu sliku o tome koliko je Srbija stigla na putu ka evropskim integracijama.

"Očekujem od srpske delegacije da srpskoj naciji, odnosno srpskoj javnosti adekvatno prenese stavove EU, odnosno da se ne događa preterani optimizam državnih čelnika Srbije u smislu obećanja belih šengenskih lista, potpisivanja ugovora, stupanja na snagu ugovora. Mislim da je to vrlo bitno za građane Srbije, zato u ovom trenutku i pada interesovanje za evropske integracije", kaže on.

Evropa, prema Jankovićevim rečima, neće izgubiti interesovanje za zapadni Balkan i pored svojih unutrašnjih problema i izazova koje je očekuju u 2009.

"Zapadni Balkan je cilj EU i ona svakako i pored svih problema koji opterećuju EU i, pre svega, ekonomskih problema, ekonomske krize, EU ima vremena i to je jedan od njenih zadataka da se bavi zapadnim Balkanom. Doduše, sigurno se neće baviti u meri u kojoj se ranije bavila time, ali koliko će se baviti, to zavisi od samih zemalja zapadnog Balkana, koliko one pokazuju otvorenost prema EU", dodao je Janković gostujući u Vestima B92.

Bujošević: Ne očekujem pomak

Glavni i odgovorni urednik "Politike” Dragan Bujošević ne očekuje pomak u odnosima Srbije i EU sve dok haški begunac Ratko Mladić ne bude uhapšen i predat Haškom tribunalu.

"Nepristojno je da bilo ko sumnja da Vlada Srbije hoće da uhapsi Ratka Mladića", rekao je Bujošević u Kažipsrtu B92 i podsetio da je Hagu isporučen bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadzić, koji, po njegovom mišljenju, "ima mnogo veću težinu i značaj nego Mladić".

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije trebalo bi, imajući u vidu istraživanja prema kojima opada poverenje građana Srbije u EU, stalno da objašnjava neophodnost priključenja i koristi od EU, ali i Evropskoj uniji da ukazuje na pad poverenja u nju.

On današnji sastanak šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića sa "trojkom" EU u Briselu vidi kao "redovnu diplomatsku aktivnost" i da ne očekuje "da se bilo šta pomeri dok Ratko Mladić ne bude uhapšen".

Sledi težak period i za Uniju i za Srbiju

Bivši savetnik potpredsednika Vlade za evropske integracije Vladimir Todorić smatra da je planirana agenda evropskih integracija Srbije suštinski moguća, ali kaže da na dobijanje statusa kandidata Srbija ne treba da računa pre iduće godine.

On je rekao da će se Unija ove godine više baviti samom sobom jer je ovo izborna godina, pa je, u skladu s tim, podnošenje kandidature za članstvo moguće samo do kraja aprila.

(FoNet)

"Početkom maja se ulazi u predizborni proces, odnosno izbore za Evropski parlament, kada će se smanjiti mogućnost odlučivanja u Evropskoj komisiji, odnosno u samoj EU i po pitanju proširenja i po pitanju drugih značajnih odluka. Takvo stanje će se zadržati ne samo do septembra, kada bude formirana nova komisija, već će se sačekati rezultati ponovljenog irskog referenduma povodom lisabonskog sporazuma”, kazao je Todorić.

Potpredsednik Foruma za međunarodne odnose u Evropskom pokretu Simeon Pobulić rekao je za B92 da akcija Vlade Srbije da pospeši naše evrointegracije, ipak, ima smisla, bez obzira na otežane okolnosti u samoj Uniji.

"Ja gledam to, ne sa nekog pesimističkog stanovišta, nego sa stanovišta mobilizacije naših snaga. Jer, u ovakvoj situaciji, pogotovo jer nas zaista očekuju teški trenuci tokom ove godine, mi ne možemo da dignemo ruke i kažemo - evo, to nam je sad sudbina. Mi ne možemo da kažemo - e sada je u Evropi teško i ne bi trebalo ništa da se trudimo", kaže Pobulić.

"Svakako nećemo biti u prvom planu, ali bilo bi nezgodno da se ne pojavimo u nikakvom vidokrugu, znači da potpuno nestajemo za sledeće dve godine dok se u Evropi sve ne sredi", dodaje on.

Podsetimo, prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, u Srbiji opada podrška evropskim integracijama.

Ulazak Srbije u Evropsku uniju podržava 61 odsto građana, što je šest odsto manje nego u maju prošle godine.

Počinje i zasedanje Parlamentarne skupštine SE

Istovremeno, u Strazburu danas počinje redovno zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kojem će najznačajnije teme biti posledice sukoba Gruzije i Rusije, situacija u pojasu Gaze i svetska finansijska kriza.

Na zimskom zasedanju, koje traje do 30. januara, neće učestvovati predstavnici Srbije budući da se poslanici Skupštine Srbije nisu dogovorili o sastavu delegacije.

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara Saveta Evrope u Srbiji Konstantin Jerokostopulos ocenio je danas u Valjevu da bi Srbija ove godine mogla da počne pregovore o pristupanju EU, čiji bi član, kako je naveo, mogla da postane 2012. godine.

On je kazao da Srbija na putu približavanja EU "neće ništa bitno propustiti" zbog toga što u Narodnoj skupštini Srbije još nije izabrana delegacija za učešće u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sa EU o deblokadi integracije

Izvor: BBC na srpskom, 26.Jan.2009

Holandski ministar inostranih poslova prihvatio poziv Vuka Jeremića da poseti Srbiju. "Pun i iskren dijalog sa Holandijom", koja zbog Mladića blokira dalju integraciju Srbije.

Nastavak na BBC na srpskom...

Jeremić na zasedanju Saveta ministara EU

Izvor: RTS, 26.Jan.2009

Ministar Vuk Jeremić pozvao EU da pošalje misiju u Srbiju i uveri se da sarađujemo sa Haškim tribunalom. Šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen već prihvatio poziv da poseti Srbiju. Strateški cilj srpske vlade u 2009. je napredak u evropskim integracijama, poručio Jeremić u Briselu. EU spremna...

Nastavak na RTS...

Jeremić u Briselu o napretku Srbije ka EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jan.2009

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarat će danas u Briselu s ministarskom "trojkom" Evropske unije (EU) o ubrzanju procesa pridruživanja Srbije Uniji ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ministar Vuk Jeremić u Briselu sa zvaničnicima EU o mogućnostima deblokade evropskih integracija Srbije

Izvor: TV Avala, 26.Jan.2009

U Briselu je danas počeo redovni mesečni sastanak ministara spoljnih poslova članica Evropske unije, na kome su glavne teme energetska sigurnost i kriza na Bliskom istoku.

Nastavak na TV Avala...

Jeremić: Sa Holandijom otvoreno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2009

BRISEL - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da je holandski ministar inostranih poslova Maksim Ferhagen prihvatio njegov poziv da poseti Srbiju i naglasio da je Holandija, zajedno sa ostalim zemljama članicama Unije i Beogradom, spremna da radi na prevazilaženju aktuelnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ferhagen prihvatio poziv da poseti Srbiju

Izvor: Danas, 26.Jan.2009

Srbija je pozvala misiju Evropske unije da dođe u Beograd i utvrdi činjenično stanje oko pune saradnje srpskih vlasti s Haškim sudom, što bi mogla da bude dopuna očekivanom izveštaju tužilaštva Haškog tribunala. Ovo je juče izjavio šef srpske diplomatije Vuk Jeremićposle razgovora s ministarskom...

Nastavak na Danas...

Jeremić: EU da se uveri u saradnju Srbije sa Hagom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2009

BRISEL - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić pozvao je večeras u Briselu predstavnike Evropske unije da pošalju misiju u Srbiju i direktno se uvere da Vlada Srbije u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, ponovivši još jednom da je strateški cilj srpske vlade u 2009. godini napredak u evropskim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Holandija nije protiv ulaska Srbije u EU

Izvor: Cafe.ba, 26.Jan.2009

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je u Briselu da je holandski ministar inostranih poslova Holandije Maksim Ferhagen prihvatio poziv da uskoro poseti Srbiju, i da je u razgovoru sa njim dobio uverevanja da je Holandija za to da Srbija postane članica Evropske unije.

Nastavak na Cafe.ba...

Poziv EU da pošalje misiju u Srbiju

Izvor: RTS, 26.Jan.2009

Ministar Vuk Jeremić pozvao EU da pošalje misiju u Srbiju i uveri se da sarađujemo sa Haškim tribunalom. Šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen već prihvatio poziv da poseti Srbiju. Strateški cilj srpske vlade u 2009. je napredak u evropskim integracijama, poručio Jeremić u Briselu. EU spremna...

Nastavak na RTS...

Jeremić: Argumenti na našoj strani

Izvor: RTS, 27.Jan.2009, 21:37

Posle poziva EU da pošalje misiju u Srbiju kako bi se uverila da naša zemlja u potpunosti sarađuje sa Hagom, ministar Vuk Jeremić rekao je gostujući u Dnevniku 2 da su čvrsti argumenti na našoj strani. ..Posle jučerašnjeg poziva ministra inostranih poslova Vuka Jeremića Evropskoj Uniji da pošalje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.