Janković i Jeremić ne idu kod Mekalistera, Čeda ide

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2017, 01:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković i Jeremić ne idu kod Mekalistera, Čeda ide

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković i predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić, neće se pojaviti na sastanku ključnih lidera opozicije sa izvestiocem Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, zakazanom za sledeći četvrtak, pišu "Večernje novosti".

Na pitanje o sastanku, Janković je za "Novosti" kratko rekao: "Neću moći da idem iz objektivnih razloga".

List piše da se u političkim kuloarima, međutim, može čuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je Jankoviću sporna bliska saradnja koju Mekalister ima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i to što je poziv dobio i šef Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Na razgovore neće ići ni Vuk Jeremić jer je, kako je "Novostima" rečeno u njegovom timu, van zemlje.

Na zajednički sastanak kod Mekalistera, 24. avgusta, u prostorijama Delegacije Evropske unije u Beogradu, pozvani su i Dragan Šutanovac i Saša Radulović, koji će, kako je potvrđeno "Novostima", ići na razgovore sa Mekalisterom.

Boris Tadić, koji je takođe dobio poziv, još nije doneo odluku da li će se odazvati, piše list.

"Vlast je učinila da je Srbija stalno u kampanji"

Janković je danas u Knez Mihailovoj ulici razgovarao sa građanima i najavio da će takvi razgovori biti organizovani širom Srbije.

Svakodnevno pričamo na različite načine, preko društvenih mreža i mejlova, ali i ovako da pokažemo u centru Beograda, u centru Srbije, da smo prisutni, da ovo radimo zbog građana i sa građanima, rekao je Janković FoNetu.

"Radićemo to i u ostalim delovima Srbije, nadam se što više, ali ne što brže i što bolje, kao što to imamo na drugoj strani, nego iskreno i autentično", kazao je Janković.

On je naveo da građani znaju šta je najbolje za njih.

Upitan da li je ovo početak predizborne kampanje za izbore u Beogradu, Janković je odgovorio da je, s jedne strane, politički gledano, vlast učinila da je Srbija stalno u kampanji, s druge strane je naš život pretvoren u kampanju.

"Više ne znamo gde prestaje kampanja, a gde počinje svakodnevni politički rad, a mi ovo shvatamo kao svakodnevni rad. Nismo u situaciji da imamo redovne izborne cikluse, politiku i zakone koji se poštuju", rekao je Janković.

Ovde smo, dodao je, da pokažemo građanima da politika nije iznad i van života, ništa što se odvaja od njihovih svakodnevnih problema, da smo mi građani kao i svi drugi, da živimo životom istim kao i svi oni, da nas muče iste muke i da želimo zajedno sa njima to da rešavamo.

On je istakao da Pokret slobodnih građana svakog dana nudi teme na nacionalnom, političkom, društvenom i kulturnom nivou, ali je dodao da su danas u Knez Mihailovoj pre svega da bi slušali građane.

Građani su imali priliku da se upoznaju sa vrednostima i ciljevima ovog Pokreta navedenim u dokumentu koji su im podelili aktivisti.

Janković je potvrdio da neće ići na sastanak sa izvestiocem Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, koji je zakazan za ponedeljak, zato što "neće biti u Beogradu".

Jovanović: Ne zanimaju me pubertetski hirovi Jankovića

Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je danas da će sigurno otići na sastanak sa Mekalisterom, a da ga "pubertetski hirovi" Jankovića - ne interesuju.

"Ne interesuju me pubertetski hirovi Jankovića, neka ga komentarišu školski psiholozi, toliko je destruktivan da bi pokvario i kamen za kupus", navodi se u izjavi Jovanovića, koji je preneo Biro za komunikacije LDP.

On je istakao da sigurno ide na sastanak sa Mekalisterom jer je to, kako je rekao, jedini način stvaranja sposobne alternative koja će izgraditi modernu evropsku Srbiju "konkretnije od Vučića, zato što mi ne kalkulišemo".

"Mekalister i zvanično treba da zna da u društvu postoji energija potrebna za dogovor u Bosni i Hercegovini i rešenje odnosa Beograda i Prištine, koji će bar našoj deci omogućiti normalan život. Reći ću mu da, uprkos velikim pritiscima, ne odustajemo od članstva u NATO-u kao jedine garancije održivog mira na Balkanu", napomenuo je Jovanović.

On je dodao da za njega unutrašnji odnosi nisu tema razgovora sa bilo kojim strancem, pa ni sa Mekalisterom, "jer kukumavčenjem niko nikad ništa nije postigao".

"Ali ću svakako reći da ovako podeljena zemlja ne može izdržati pritiske kojima je izložena, zbog čega smatram da je preduslov konačnog konsolidovanja Srbije i prostora bivše Jugoslavije definisanje moderne demokratske građanske platforme koja bi bila u stanju da iskoristi svaki atom pozitivne energije koji se, nažalost, danas gubi u glupim ratovima vlasti svih sa svima, što vlast u zemlji ne želi i ne zna da reši", naveo je Jovanović.

Iza razlaza Janković - Šutanovc pozicioniranje lidera opozicije

Iza razlaza Saše Jankovića i Dragana Šutanovca nalazi se pokušaj pozicioniranja na političkoj sceni i među opozicionim liderima, složili su se danas gosti Novog dana regionalne televizije N1 politički analitičar Dragoljub Anđelković i novinar Đorde Vlajić.

Gosti Novog dana slažu se i oko toga da opozicija pravi veliku grešku što se pred beogradske lokalne izbore bavi velikim i opštim temama, umesto pitanjima važnim za život u gradu, preneo je N1.

Dragoljub Anđelković je rekao da priča o velikim temama opoziciji neće doneti rezultat na beogradskim izborima i istakao da opozicija na beogradskim izborima ne bije Bitku za Beograd, već za neke naredne izbore.

U tom svetlu on vidi i razlaz Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića i Demokratske stranke Dragana Šutanovca, koje ocenjuje kao Jankovićevo pozicioniranje među opozicionim liderima.

Vlajić, s druge strane, smatra da je u politici uobičajeno da se lideri slože ili ne, ali da iznenađuje što se ušlo u tako otvoreni sukob.

"Pitanje je koliko je to mudro. Prvo je bio izričit stav Jankovića da se prekida saradnja sa Šutanovcem, a onda se došlo do ublažavanja i ponude da se saradnja nastavi ako demokrate priznaju grešku i isprave je", rekao je Vlajić i dodao da se u pozadini svega krije pokušaj da se utvrdi ko je ključni lider opozicije.

Obradović: Šutanovac bi se odrekao i Đinđića

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović danas je izjavio da bi se Šutanovac odrekao i ubijenog premijera Zorana Đinđića, a da je za razliku od njega bivši predsednik demokrata Bojan Pajtić bio prava opozicija.

 "Šutanovac bi se odrekao i Zorana Đinđića iz njegove poslednje faze da neko sme da ga pita za Đinđićeve političke stavove pred smrt. Iako su Dveri bile apsolutno protiv vlasti Bojana Pajtića u AP Vojvodini - Bojanu Pajtiću se mora priznati da je bio pravi demokrata i prava opozicija Vučićevoj vlasti, što se za Dragana Šutanovca ne može reći" rekao je Obradović.

 Kako je rekao Pajtić je pokazao da je demokrata kada je stao na stranu "pokradenih izbornih listi na parlamentarnim izborima 2016. godine" iako je mogao da ćuti i da dobije jedan mandat više za DS.

 On je dodao da su razlike između Šutanovca i Dveri velike, da je on bio na vlasti i kompromitovan je, a Dveri nisu, da "čuva Vučića od svake oštre kritike - Dveri su prava opozicija", da je ostao bez ideja, a Dveri imaju nov program...

 "Šutanovac ima dva puta pred sobom: ili da ponudi Zapadu da je spreman da preda više nego Vučić, ili da se ponudi Vučiću kao partner na putu Srbije u EU i NATO" kaže Obradović u izjavi dostavljenoj medijima.

 Predsednik DS je u jednom u pravu, politike DS i Dveri se veoma razlikuju, a često su i na potpuno suprotnim pozicijama, rekao je Obradović i dodao da Šutanovca "Dveri toliko nerviraju" jer su budućnost, a on prošlost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

LIDERI OPOZICIJE KOD MEKALISTERA Evo ko će se odazvati, šta kome smeta pa neće i ko još "vaga"

Izvor: Blic, 19.Avg.2017

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković i predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić, neće se pojaviti na sastanku ključnih lidera opozicije sa izvestiocem Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, zakazanom za sledeći četvrtak, pišu današnje "Večernje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.