Jagland: Srbija mora da nastavi dijalog sa Prištinom ako želi u EU

Izvor: Blic, 18.Mar.2012, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagland: Srbija mora da nastavi dijalog sa Prištinom ako želi u EU

- Ako Srbija želi da postane članica Evropske unije (EU), od odlučujuće je važnosti da nastavi dijalog sa Prištinom, ali i da ga uspešno okonča, istakao je u intervju FoNetu generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland, koji smatra da bi do "konačnog rešenja" trebalo doći korak po korak.

Jagland je napomenuo da članica EU ne može postati zemlja koja ima sukob sa susedima i potvrdio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je na Balkanu izuzetno važan i proces pomirenja, ukoliko Srbija želi da se pridruži Uniji.

Govoreći o problemu Kosova, Jagland je ocenio da bi trebalo pustiti da se odvija dijalog Beograda i Prištine i ići korak po korak u tom procesu. Dakle, bilo bi pogrešno sada preći na razgovore o konačnom rešenju, precizirao je Jagland, ocenjujući da je mnogo bolje biti pragmatičan, ići korak po korak i na kraju

procesa naći konačno rešenje problema.

Upitan o idejama podele Kosova ili autonomije njegovog severnog dela, Jagland je odgovorio da stvari nije dobro prejudicirati, jer priče o konačnim rešenjima mogu naneti štetu dijalogu Beograda i Prištine i procesu pomirenja u regionu.

Jagland je čestitao Srbiji dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i naglasio da je taj korak napred u procesu integracija važan, ne samo za nju, već i za celu Evropu.

Važno je i da Srbija nastavi zajednički rad sa Savetom Evrope, dodao je Jagland, jer jedino usklađivanje sa standardima ove organuzacije jednu zemlju može dovesti do punopravnog članstva u EU.

"Ako osvrnete na prošlost, možete videti da ne postoji zemlja koja se pridružila EU, a da nije uradila pripremni posao u Savetu Evrope", podsetio je Jagland.

On smatra da je važno i da Srbija nastavi reforme pravosuđa, o čemu je u Beogradu razgovarao sa ministarkom pravde Snežanom Malović, jer je to osnova za vladavinu prava.

Prema oceni Jaglanda, na tom planu najveći izazov je uspostavljenje nezavisnog pravosuđa, kao i pitanje imenovanja i razrešenja sudija i tužilaca.

Spremni smo da pomognemo Srbiji u tom pravcu, rekao je Jagland, ističući važnost i borbe protiv korupcije.

Srbija je, prema rečima Jaglanda, uradila mnogo u sprovođenju reformi i primenjuje sve instrumente i konvencije Saveta Evrope o poštovanju ljudskih i manjinskih

prava.

Povezane vesti: Jagland: Do kraja godine očekujem utvrđivanje datuma pregovora Srbija-EU Sekretar Saveta Evrope u Beogradu 12. marta Bilt za dve vrste razgovora o Kosovu, Tači: Taj predlog je prevaziđen Genšer: Srbija nesumnjivo pripada EU Žipe: Srbiji status kandidata uz napredak u dijalogu
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.