Ivanović očekuje obnovu pregovora

Izvor: B92, Beta, 24.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović očekuje obnovu pregovora

Priština -- Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović očekuje obnovu statusnih razgovora o Kosovu ali smatra da Srbija prethodno treba da uđe u EU.

"Očekujem obnovu statusnih pregovora. Prethodno je potrebno da Srbija uđe u EU i tada će se Evropa prema Srbiji odnositi sa više respekta, pa će naša pozicija biti daleko bolja", rekao je Ivanović u intervjuu za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, sada se ne može potceniti činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su 54 države priznale Kosovo, ali su i te države, među kojima su i neke vodeće ekonomske sile sveta, svesne da status Kosova ne može biti definitvan dok ga Srbija ne prihvati.

Državni sekretar je kazao da ne veruje da će priznavanje nezavisnosti Kosova biti uslov za ulazak u EU i naveo da je taj utisak stekao u razgovorima sa vodećim ljudima Unije.

"Zaključak je da se Kosovo neće postavljati kao uslov za evrointegracije. Nikoga nisam čuo od predstavnika uticajnijih zemalja da govore tako, izuzev pojedinih analitičara u Evropi i SAD, ali se nadam da će politika nove (američke) administracije biti umerenija", kazao je Ivanović.

Ivanović je ocenio da niko nije zadovoljan onim što je Euleks za sada uradio, pa čak ni sama misija EU na Kosovu. Državni sekretar je ocenio da je Euleks "potpuno zbunjena misija".

"Euleks je pun nejasnoća, odnos UNMIK-a i Euleksa je definisan zaključkom Saveta bezbednosti UN, a to na terenu izgleda drugačije. Povratak Srba u Kosovsku policijsku službu i uključivanje sudija u pravosuđe je predmet dogovora u šest tačaka. Odnos Euleksa prema tih šest tačaka je još nedefinisan - oni misle da to UNMIK treba da sprovede, UNMIK ima ovlašćenja, ali nema snagu", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, zbog toga se o planu u šest tačaka UN mora dodatno razgovarati.

Naveo je da Beograd očekuje da do razgovora o sprovođenju šest tačaka može doći polovinom februara, nakon povratka šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera iz Njujorka.

Ivanović smatra da je veoma bitno što su za plan od šest tačaka SB UN glasale SAD, Velika Britanija, Francuska i druge zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Zaključak o šest tačaka je usvojen u SB i o tim tačkama se ne raspravlja. Reči može biti samo o implementaciji. Dokumentu se može promeniti samo naziv, ali ne i suština", kazao je on i dodao da je odgovornost za primenu tih šest tačaka u najvećoj meri na predstavnicima UNMIK-a, EU i posebno na diplomatskim predstavnicima SAD na Kosovu koji su za Albance najveći autoritet i stoga bi njihova pomoć po tom pitanju bila veoma značajna.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na severu Pokrajine, Ivanović je naveo da ne misli da učestali incidenti mogu prerasti u nasilje poput onog od 17. marta 2004. godine.

Pacoli: Kosovo će brzo priznati još četiri države

Kosovo će ubrzo priznati najmanje još četiri države, rekao je predsednik opozicione Alijanse novo Kosovo Bedžet Pacoli, a prenose danas prištinski mediji.

Pacoli je naveo da će Katar, Namibija i Angola "u bliskoj budućnosti" priznati Kosovo i najavio da će narednih meseci posetiti još neke afričke zemlje koje nisu priznale Prištinu.

Prema njegovim rečima, Maldivi su već počeli proceduru za priznavanje Kosova.

Pacoli je ocenio da lobiranje za priznavanje nezavisnosti nije stvar političkih partija.

"To radim sa zadovoljstvom i mislim da svaki stanovnik Kosova, bez obzira da li pripada vlasti ili opoziciji, treba da se uključi u tu kampanju", rekao je on.

Kosovo su do sada priznale 54 države, ali je opozicija često kritikovala vladu, posebno Ministarstvo inostranih poslova, da nije dovoljno angažovana u tom procesu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanović: Statusni razgovori o Kosovu biće obnovljeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2009

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izrazio je danas uverenje da će statusni razgovori o Kosovu biti obnovljeni, ali da je prethodno potrebno da Srbija uđe u EU..."Očekujem obnovu statusnih pregovora..Prethodno je potrebno da Srbija uđe u EU i tada...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ivanović: Statusni razgovori o Kosovu biće obnovljeni

Izvor: Blic, 24.Jan.2009

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izrazio je danas uverenje da će statusni razgovori o Kosovu biti obnovljeni, ali da je prethodno potrebno da Srbija uđe u EU....."Očekujem obnovu statusnih pregovora..Prethodno je potrebno da Srbija uđe u EU i tada će se Evropa...

Nastavak na Blic...

To je jedna zbunjena misija EU

Izvor: Glas javnosti, 25.Jan.2009, 07:37

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izrazio je uverenje da će statusni razgovori o Kosovu biti obnovljeni, ali da je prethodno potrebno da Srbija uđe u EU...- Očekujem obnovu statusnih pregovora.. Prethodno je potrebno da Srbija uđe u EU i tada će se Evropa...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.