Razgovori o statusu KiM biće obnovljeni

Izvor: RTS, 24.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori o statusu KiM biće obnovljeni

Statusni razgovori o Kosovu biće obnovljeni, ali je prethodno potrebno da Srbija uđe u EU, smatra državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović. Nezavisnost Kosova neće biti uslov za evrointegracije, kaže Ivanović.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izrazio je uverenje da će statusni razgovori o Kosovu biti obnovljeni, ali da je prethodno potrebno da Srbija uđe u EU.

"Očekujem obnovu statusnih pregovora. Prethodno je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potrebno da Srbija uđe u EU i tada će se Evropa prema Srbiji odnositi sa više respekta, pa će naša pozicija biti daleko bolja", rekao je Ivanović u intervjuu za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, sada se ne može potceniti činjenica da su 54 države priznale Kosovo, ali su i te države, među kojima su i neke vodeće ekonomske sile sveta, svesne da status Kosova ne može biti definitvan dok ga Srbija ne prihvati.

Nezavisnost Kosova nije uslov za evrointegracije

Državni sekretar ne veruje da će priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije biti uslov za ulazak u EU i naveo da je taj utisak stekao u razgovorima sa vodećim ljudima Unije.

"Zaključak je da se Kosovo neće postavljati kao uslov za evrointegracije. Nikada nisam čuo od predstavnika uticajnijih zemalja da govore tako, izuzev pojedinih analitičara u Evropi i SAD, ali se nadam da će politika nove američke administracije biti umerenija",

smatra je Ivanović.

Prema njegovim rečima, u fokusu američke politike neće biti Balkan, već pokušaj da se promeni loš imidž SAD, a deo tog lošeg imidža je i forsiranje nezavisnosti Kosova, odnosno dela Srbije, kao suverene države.

Ivanović je ocenio da niko nije zadovoljan onim što je Euleks za sada uradio, pa čak ni sama misija EU na Kosovu.

Državni sekretar je ocenio da je Euleks "potpuno zbunjena misija".  "Euleks je pun nejasnoća. Odnos UNMIK-a i Euleksa je definisan zaključkom Saveta bezbednosti UN-a, a to na terenu izgleda drugačije", rekao je Ivanović.

Razgovor o sprovođenju šest tačaka

Povratak Srba u Kosovsku policijsku službu i uključivanje sudija u pravosuđe je predmet dogovora u šest tačaka SB Ujedinjenih nacija. Odnos Euleksa prema tim pitanjima je još uvek nedefinisan i njihovo sproveđenje prepušta UNMIK-u, koji ima ovlašćenja, ali nema snagu", rekao je Ivanović.

Naveo je da Beograd očekuje da do razgovora o sprovođenju šest tačaka može doći polovinom februara, nakon povratka šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera iz Njujorka.

"Moja sugestija je da se svi zajedno sretnemo - UNMIK, Euleks i srpska Vlada, rekao je Ivanović i dodao da za sada ne može da zamisli direktne razgovore sa predstavnicima Vlade Kosova.

Podsetio je da je veoma bitno što su za plan od šest tačaka SB UN-a glasale SAD, Velika Britanija, Francuska i druge zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Zaključak o šest tačaka je usvojen u SB i o tim tačkama se ne raspravlja. Može biti reči samo o njihovoj implementaciji", tvrdi Ivanović.

"Neće biti većih incidenata na Kosovu"

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na severu Pokrajine, Ivanović je naveo da ne misli da učestali incidenti mogu prerasti u nasilje poput onog od 17. marta 2004. godine.

"Manji incidenti su mogući, ali će se sve zadržati na tome. Ti incidenti i održavanje tenzije ubijaju običnog čoveka, roditelji su zabrinuti za decu i ako se tenzija dugo održi, mogla bi uticati na njihovu volju da tu ostanu", smatra državni sekretar.

Ivanović je, povodom navoda prištinskih zvaničnika da su za incidente na severu pokrajine odgovorne kriminalne grupe, pozvao Prištinu da iznese dokaze za te tvrdnje.

"Nisam zadovoljan bezbednošću, ali opšti pokazatelji govore da je stopa kriminaliteta na severu Kosova manja nego u ostalim delovima, jer u tom delu uvek ima najmanje po 15 patrola, koje smanjuju mogućnost za organizovani kriminal.

Govoreći o srpskim policajcima u Kosovskoj policijskoj službi, komandnom lancu i predaji raporta, Ivanović je naveo da još nije ustaljen komandni lanac i komunikacija sa Euleksom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.