Inicijativa „Blica”: Potpišite da ste za departizaciju!

Izvor: Blic, 27.Mar.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa „Blica”: Potpišite da ste za departizaciju!

Pojam departizacije u političkim krugovima u Srbiji pominje se već tradicionalno samo kao deo predizborne kampanje. Čim prođu izbori i formira se vlada, sve „date reči” po pravilu padaju u vodu. Vrzino kolo smeštanja partijskih kadrova u fotelje javnih preduzeća, ministarstava i raznih agencija se nastavlja, a „Blic” želi da pokrene inicijativu da se to zaustavi i traži od stranaka da se potpisom obavežu na departizaciju.

Analitičari kažu da je priča >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o depolitizaciji i profesionalizaciji deo predizbornog marketinga. Javnost zbunjuje činjenica da su stranke čiji članovi zauzimaju najveći broj fotelja u javnim preduzećima preko noći postali glavni zagovornici departizacije, dok ni programi opozicionih stranaka ne ulivaju više poverenja.

Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže za „Blic” da apsolutno nijednoj stranci ne veruje kada je reč o departizaciji.

- Da su hteli, da je postojala dobra volja i iskrena želja, stranke koje su bile na vlasti mogle su da sprovedu departizaciju do kraja. Sada imamo situaciju da o tome najviše govore stranke koje su najodgovornije što je stanje kakvo jeste. Oni se ne bore samo za ministarske fotelje, već svoje ljude udomljavaju u agencije koje su za njihova ministarstva vezane - kaže Vasilićeva.

Ona objašnjava da je zbog toga za depolitizaciju javnog sektora važna kontrolna uloga medija i nezavisno sudstvo, čime se Srbija ne može pohvaliti.

Poziv strankama

Pokažite na delu da ćete sprovesti profesionalizaciju državne uprave Pozivamo sve stranke da potpišu inicijativu „Blica" i da se obavežu na departizaciju Narednih dana objavićemo na kakve smo odgovore u političkim partijama naišli Očekujemo da se departizacija sprovede u prvih 100 dana rada nove vlade Tražimo da stručni i nestranački kadrovi dođu do posla u državnoj upravi Dosta je praznih obećanja - tražimo konkretno izjašnjavanje

- Da su mediji objektivni i više kritični, političari ne bi ni pomislili da rade ovo što danas rade. Isto tako, da je pravosuđe efikasnije i da se procesuiraju oni koji krše zakon, svako bi razmislio pre nego što uradi nešto štetno za građane i društvo - ističe ona.

Listom se sve stranke zalažu za departizaciju, a neke su ponudile i konkretna rešenja i program šta će uraditi ukoliko posle Đurđevdana dođu na vlast. Gradonačelnik Dragan Đilas uputio je predsedniku Srbije Borisu Tadiću zakon u kojem predlaže ukidanje upravnih odbora, uvođenje nadzornih, kao i stroge kriterijume za izbor direktora, koji bi bili birani na javnim konkursima. Nešto slično sadržano je i u programu Ujedinjenih regiona Srbije.

U Srpskoj naprednoj stranci tvrde da upravni odbori treba da postoje, ali da moraju da budu sastavljeni od stručnih ljudi koji će pomoći razvoju preduzeća. U oči upada da se oko jedne stvari svi slažu - da pripadnost stranci ne sme da bude ograničavajući faktor ukoliko na neku funkciju dolazi dokazani stručnjak.

Povezane vesti: Za njih više nema mesta na listama Estrada u kampanji DS i SNS oprečno o departizaciji javnih preduzeća Đilas: Ne glasajte samo stranke, glasajte za ljude DS: “Izbor za bolji život - Boris Tadić”, SNS: "Pokrenimo Srbiju"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.