Holandija ratifikovala SSP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija ratifikovala SSP

BEOGRAD -

Holandija je ratifikovala Sporazum Evropske unije i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), saopštila je danas Ambasada Holandije u Beogradu.

Holandija je juče dostavila takozvanu notu, odnosno ratifikacioni instrument Savetu ministara EU, objavljeno je na sajtu Saveta ministara.

"Holandija je 27. februara zvanično ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropske unije i njenih članica i Republike Srbije", navodi se na sajtu Ambasade.

U saopštenju na sajtu Ambasade piše da je SSP EU i Srbije potpisan 29. aprila 2008. u Luksemburgu, i da parlamenti svih 27 članica moraju da ga ratifikuju pre nego što stupi na snagu.

Holandija je 24. članica EU koja je ratifikovala SSP sa Srbijom, a to još treba da urade Belgija, Litvanija i Rumunija.

Do sada su sve članice koje su ratifikovale SSP sa Srbijom dostavile i ratifikacioni instrument Savetu ministara EU. Ove godine to su, pre Holandije, učinile Poljska 13. januara, Francuska 16. januara i Nemačka 24. februara.

Holandija je juna prošle godine pokrenula proceduru ratifikacije SSP sa Srbijom, pošto su vlasti u Beogradu krajem maja uhapsile i izručile haškom Tribunalu bivšeg ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića.

Donji dom Parlamenta Holandije je taj sporazum ratifikovao 20. decembra prošle godine.

Holandske vlasti su dugo pri svakom koraku u približavanju Srbije EU insistirale na punoj saradnji Beograda sa Tribunalom, pod čim su podrazumevale hapšenje Mladića. Zbog toga su i više puta blokirale napredak Srbije ka EU.

Tako je nakon potpisivanja SSP 2008, početak ratifikacije bio odložen zbog protivljenja nekih zemalja članica, pre svega Holandije koje su tražile veću saradnju Srbije sa Haškim tribunalom.

SSP je prvi ugovorni odnos EU i neke zemlje Zapadnog Balkana koja želi da postane članica te organizacije. Njime se stvara zona slobodne trgovine između zemlje-potpisnice sporazuma i EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Holandija ratifikovala SSP

Izvor: EMportal, 28.Feb.2012

Holandija ratifikovala Sporazum Evropske unije i Srbije o stabilizaciji i pridruženju, saopštila danas Ambasada Holandije u Srbiji.

Nastavak na EMportal...

EU uvodi sankcije za Belorusiju

Izvor: Vostok.rs, 29.Feb.2012, 12:21

29.02.2012. -..Savet Evropske Unije zvanično je uveo sankcije protiv Belorusije. To saopštava zakonodavni organ Evropske Unije...”Usled pogoršavanja situacije u Belorusiji, Savet je danas uveo ograničenja za lica koja su odgovorna za vršenje pritiska na građane te zemlje”, navodi se...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.