Izvor: B92, 09.Apr.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Nekoliko elemenata saradnje

Hag -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc od Srbije očekuje da omogući pristup arhivama i svedocima i nastavi potragu za preostalim beguncima, kažu u Tribunalu.

"Tužilac bi želeo da podseti sve da se saradnja sastoji od nekoliko elemenata: pristupa dokumentima i arhivama, svedocima i, naravno, od potrage za preostalim beguncima. Treba izbeći pojednostavljivanje do kojeg ponekad, nažalost, dolazi", izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je predstavnica Tužilaštva Olga Kavran na redovnom brifingu za novinare u Hagu.

Prema njenim rečima, Bramerc "namerava da poseti Srbiju što je pre moguće", ali tačan datum posete još nije utvrđen. Pogrešno je, međutim, očekivati da će posle posete Beogradu glavni tužilac nužno objaviti novu procenu saradnje Srbije.

"Ponoviću da je tužilac ranije rekao da neće objaviti novu procenu sve dok se nešto značajno ne dogodi u saradnji", napomenula je Kavranova, dodajući da će do tada važiti procena bivše glavne tužiteljke Karle del Ponte iz decembra prošle godine.

Del Ponteova je tada ocenila da saradnja Srbije nije potpuna zato što su četvorica optuženih, a naročito Ratko Mladić, još na slobodi.

"Ako bude dokaza koji bi opravdavali procenu koja je različita od poslednje procene Del Ponteove, Bramerc će je i saopštiti", kazala je Kavranova.

Svoj prvi izveštaj Savetu bezbednosti, tužilac Bramerc će, po rečima njegove predstavnice, u pisanom obliku podneti sredinom maja, a početkom juna izveštaj će predstaviti govorom pred Savetom bezbednosti u Njujorku.

Kavranova je potvrdila da Bramerc sa evropskim zvaničnicima redovno razmenjuje mišljenja o saradnji Srbije i drugih zemalja u regionu sa Tribunalom.

Upitana da li je Tužilaštvo odlučilo o podnošenju žalbe na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju, Kavranova je odgovorila da tužioci još analiziraju tu presudu i procenjuju da li bi žalba mogla biti uspešna.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bremerc u Srbiji "što pre moguće"

Izvor: Blic, 09.Apr.2008

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bremerc od Srbije očekuje da omogući pristup arhivama i svedocima i nastavi potragu za preostalim beguncima, izjavila je danas njegova predstavnica Olga Kavran. ..Prema njenim rečima, Bremerc "namerava da poseti Srbiju što je pre moguće", ali tačan datum...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.