Grupa Srba tužila američku kompaniju zbog genocida

Izvor: S media, 19.Avg.2010, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa Srba tužila američku kompaniju zbog genocida

Grupa Srba koja je do 1995. godine živela u Krajini tužila je američku vojno-konsultantsku firmu MPRI, tvrdeći je da je učestvovala u genocidu i traži milijarde dolara odštete.

Prema tvrdnjama tužioca, privatna kompanija je vojno opremala hrvatske vojne snage, podučavala hrvatske oficire i osmislila plan operacije "Oluja".

U tužbi, napisanoj na 40 strana, svedoci navode da je cilj "Oluje" bio "silom proterati manjinsku etničku grupu", a kompaniju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << MPRI spominju kao "učesnika u genocidu", piše hrvatski list.

"Operacija Oluja postala je najveća kopnena ofanziva u Evropi od Drugoga svetskog rata, a kao posledicu je imala ubistva i nehuman odnos prema hiljadama Srba, nasilno proterivanje 200.000 Srba iz njihovih vekovnih domova, pljačku i uništavanje imovine vredne stotine miliona dolara", navedeno je tužbi.

Grupa Srba je navela i da je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak na sastanku s predstavnicima firme MPRI u oktobru 1994. godine, kad je s američkom kompanijom navodno sklopljen multimilionski ugovor, kazao da "želi Srbe isterati iz Krajine".

Firmu MPRI (Military Profesional Resources Incorporated) osnovalo je 1987. osam bivših oficira američke vojske, a 2000. ju je kupila kompanija L-3 Communications.

Slučaj se vodi u federalnom sudu u Čikagu, preneo je "Večernji list".

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi tuže Amerikance zbog "Oluje"

Izvor: Mondo, 19.Avg.2010

Grupa Srba koja je do 1995. živela u Krajini a sada ima državljanstvo SAD, tuži američku privatnu vojno-konsultantsku firmu MPRI tvrdeći da je vojno opremala hrvatske vojne snage, obučavala hrvatske oficire i osmislila plan operacije Oluja.

Nastavak na Mondo...

Grupa Krajišnika tužila američku vojnu kompaniju MPRI

Izvor: Blic, 19.Avg.2010

Grupa Srba koja je do 1995. godine živela u Krajini tužila je američku vojno-konsultantsku firmu MPRI, tvrdeći je da je učestvovala u genocidu i traži milijarde dolara odštete, piše današnji "Večernji list"...Prema tvrdnjama tužioca, privatna kompanija je vojno opremala hrvatske vojne snage,...

Nastavak na Blic...

Srbi iz Čikaga tuže američku firmu zbog "Oluje"

Izvor: RTS, 20.Avg.2010, 02:05

Cilj "Oluje" bio je nasilno proterivanje "manjinske etničke grupe", a američki MPRI bio je "saučesnik u genocidu", navodi se u tužbi koju je grupa Srba iz Krajine podnela protiv te vojno-konsultatske firme. ..Grupa Srba koja je do 1995. živela u Krajini tužila je  američku vojno-konsultantsku...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.