Građani više troše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2017, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani više troše

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji porastao je u martu ove godine za 11,4 odsto u tekućim cenama, a u stalnim cenama za 5,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U odnosu na februar 2017. godine, promet robe je u martu bio veći za 17,7 odsto u tekućim cenama, a u stalnim cenama za 17,6 odsto.

Promet robe na malo je u periodu januar-mart 2017. godine, u odnosu na isti period prošle godine, bio veći u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tekućim cenama za 8,8 odsto, a u stalnim cenama za 3,7 odsto.

Rast prerađivačke industrije

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u martu 2017. godine za 0,9 odsto međugodišnje, pri čemu je prerađivačka skočila za 10,3 procenta na godišnjem nivou, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na prosek u 2016. godini, industrijska proizvodnja je u martu bila veća za 6,0 odsto.

Pad proizvodnje na godišnjem nivou, zabeležen je u posmatranom mesecu u rudarstvu, za 12,5 odsto, i snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 22,9 procenata.

Kako se precizira u saopštenju, u martu je na godišnejm nivou porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju za 22,1 odsto, kapitalnih proizvoda (+21,2 odsto), intermedijarnih proizvoda, osim energije (+12,9 posto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+4,1 posto), dok je pad zabeležen u proizvodnji energije za 18,3 procenta.

Što se tiče prvog kvartala 2017. godine, industrijska proizvodnja je povećana za 0,7 odsto u odnosu na isti lanjski period, zahvaljujući rastu od 7,3 procenta u prerađivačkoj industriji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvom kvartalu veći za 22,2 odsto

Izvor: Blic, 28.Apr.2017

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvom kvartalu ove godine je iznosio 1,08 milijardi evra, što je povećanje od 22,2 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku...Izvoz robe iz Srbije bio je vrednost 3,51 milijardu evra, što je rast od...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.