Gertner: Predsedavanje Oebsom velika šansa za Srbiju

Izvor: Glas javnosti, 05.Mar.2012, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gertner: Predsedavanje Oebsom velika šansa za Srbiju

BEČ - Sukcesivno predsedavanje Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) sa Švajcarskom 2014. i 2015. godine velika je šansa za profilisanje Srbije na putu ka EU, ocenio je profesor na bečkom Fakultetu političkih nauka Hajnc Gertner.

"Švajcarska je neutralna zemlja i zato je to nova šansa za Srbiju u smislu toga da zemlje koje ne pripadaju ni NATO ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << EU igraju važnu ulogu" , rekao je Gertner, ekspert za pitanja bezbednosti i kontrole naoružanja i autor niza publikacija, među kojima i knjiga "Obama, svetska sila na novom putu".

Gertner smatra da bi Srbija od neutralne Švajcarske mogla da preuzme dosta toga. "Švajcarska je u mnogim slučajevima bila dobar posrednik, poput rata u Gruziji, pitanju Irana, konfliktu u Jermeniji, zato što je neutralna i ima fleksiblinost i pregovarački potencijal. Srbija bi kroz saradnju sa Švajcarskom tokom predsedavanja mogla da unapredi i poboljša svoj pristup EU", istakao je austrijski ekspert.

Govoreći o reformama Oebsa o kojima se sve više diskutuju i koje bi mogle da budu aktuelne i tokom predsedavanja Švajcarske i Srbije, Gertner je rekao da se ova međunarodna organizacija mora održati "jer uvek kada je potrebno u njoj se može diskutovati o svim problemima" ali da je pri tome "presudna politička volja".

Kada je reč o reformi Oebsa čije su odluke politički ali ne i pravno obavezujuće, Gernter je rekao da takav oblik treba da ostane nepromenjen jer upravo zbog toga u ovoj organizaciji postoji potrebna fleksibilnost.

"Oebs je oduvek bio političko telo i zbog toga u ovoj organizaciji postoji fleksibilnost, jer kada postoje i pravne strukture onda to povlači sa sobom i nefleksibilnost. Kao politikolog mogu da kažem da su odlučujuće uvek političke odluke, pravo uvek dolazi za tim", ocenio je austrijski ekspert.

On je naveo kao primer Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 koju, kako kaže, svako interpretira na različiti način. " I to je poltiička odluka. Pravo je uvek podređeno politici", objašnjava Gertner.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

GERTNER: PREDSEDAVANJE OEBSOM VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU

Izvor: Kurir, 05.Mar.2012

BEČ - Sukcesivno predsedavanje Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) sa Švajcarskom 2014. i 2015. godine velika je šansa za profilisanje Srbije na putu ka EU, ocenio je profesor na bečkom Fakultetu političkih nauka Hajnc Gertner...BEČ - Sukcesivno predsedavanje Organizaciji za evropsku...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.