„Ekspresen: Kosovo crna rupa Evrope, nezapamćeni haos

Izvor: Politika, 20.Feb.2012, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ekspresen": Kosovo crna rupa Evrope, nezapamćeni haos

STOKHOLM – Kosovo je crna rupa Evrope, u kome cvetaju korupcija, bezvlašće, kriminal, šverc oružja i droge i trgovina ljudima, piše tiražni švedski dnevnik „Ekspresen”.

Nezaposlenost na Kosovu je oko 45 odsto, bruto nacionalni prihod kao u Severnoj Koreji. Ovako će izgledati Grčka ako propadnu ekonomske i političke refome, ističe stokholmski dnevnik.

Kosovo je, sa svojih dva miliona stanovnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedna velika crna rupa. Od 1999. godine, zapad je velikodušno „upumpao” pet milijardi evra, pa je zavisnost od pomoći postala deo svakodnevice, a stopa nezaposlenosti iznosi 45 odsto, dvostruko više nego u Grčkoj, piše švedski dnevnik povodom godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a prenosi RTS.

Više od polovine, tačnije 107 država članica UN, smatraju da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom...Nekoliko zemalja koje su priznale ovu balkansku državu zažalilo je što su to učinile, ukazuje „Ekspresen”.

Na Kosovu je bruto nacionalni prihod kao u Severnoj Koreji, ili Papui Novoj Gvineji. Cvetaju korupcija, bezvlašće, kriminal, šverc oružja i droge i trgovina ljudima, navodi list pozivajući se na izveštaj Europola.

Švedski dnevnik piše da se problemi Kosova tu ne završavaju, jer je u javnost procureo dokument u kojem NATO premijera Hašima Tačija opisuje kao jednog od lidera organizovanog kriminala, a njegov bliski saradnik Džavit Haliti je optužen za veze sa mafijom.

„Na Kosovu niko ne zna šta radi...EU, UN, vlada, američka ambasada ili mafija...Sve odluke klanovski podeljenog parlamenta ili nefunkcionalne vlade može da obori predstavnik međunarodne zajednice”, ističe „Ekspresen”.

List navodi da će za „stavljanje ove države na noge biti potrebne decenije...Biće skupo, ukoliko je uopšte moguće”.

„Kosovo kao nacija je Grčka na kvadrat, što nam može dati ideju mračne budućnosti koja očekuje Grčku posle eventualnog ekonomskog i političkog kolapsa”, navodi švedski „Ekspresen”.

Tanjug

objavljeno: 20.02.2012.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.