Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Posle 10. decembra nova faza

Brisel -- Uzvori iz EU navode da EU smatra da 10. decembra prestaje mandat pregovaračkoj "trojci" za Kosovo.

Prema izvorima agencije Beta, u Evropskoj uniji smatraju da posle podnošenja izveštaja Kontakt-grupe Ujedinjenim nacijama 10. decembra sledi nova faza rešavanja pitanja Kosova u kojoj je nužno da se tamo hitno uputi misija EU.

Prethodno će se sa najvećom pažnjom i "sasvim umerenim nadanjima" sačekati nove runde pregovora Beograda i Prištine 5. novembra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beču i 20. novembra u Briselu, iz kojih bi moglo da se očekuje neko, između srpske i albanske strane i "trojke", usaglašeno viđenje budućeg statusa Kosova.

To su agenciji Beta preneli izvori EU i međunarodne diplomate u Briselu, istakavši da "viđenje" statusa mora obavezno biti usaglašeno jer "trojka" nema mandat da bilo šta samostalno uobliči kao suvisli predlog, već da posreduje.

U tom bi kontekstu predstavnik EU u "trojci" Volfgang Išinger mogao ukazati i na neke elemente u sporazumu dve Nemačke 1972. godine.

Išinger je ambasadorima u Političko-bezbednosnom komitetu EU rekao da će biti uloženi svi napori da se dođe do kompromisnog rešenja, koje zahteva i bitne ustupke dveju strana.

Ali, naveli su evropski i diplomatski izvori u Briselu, razmišlja se i o drugim modelima, poput položaja Tajvana i sličnih rešenja u svetu, imajući u vidu i dosad uobličenih 14 tačaka koje je "trojka" podnela Beogradu i Prištini.

Ako bi nove runde pregovora 5. i 20. novembra ukazale da ima dovoljno elemenata koji mogu voditi usaglašenom predlogu, onda bi "trojka" sazvala završni susret koji bi trebalo da traje više dana.

Tada bi se uložili krajnji napori sa ciljem da izveštaj Kontakt grupe generalnom sekretaru UN sadrži bar obrise mogućeg rešenja za status Kosova.

Izvori u Savetu ministara EU rekli su Beti da su čelnici Unije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, na nedavnom susretu na vrhu u Portugalu, preneli "čvrst stav" da pregovori pod posredstvom "trojke" prestaju 10. decembra.

Putinu je predočeno i da Evropska unija odlučno smera da što brže na Kosovo uputi svoju misiju, zato što se očekuje da UNMIK bude povučen s Kosova. Misija EU je u ubrzanoj fazi završnih priprema i mogla bi u potpunosti biti razmeštena u roku od 90-ak dana.

Za odlazak misije EU na Kosovo, kako su čelnici EU objasnili i Putinu, bilo bi dovoljno da generalni sekretar UN Ki Mun Ban saopšti da UNMIK-u prestaje mandat i pozove EU da zameni misiju UN.

Međunarodni pravni osnov za misiju EU na Kosovu bili bi elementi koji se mogu naći u rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Čeku: Nećemo čekati dugo

Premijer Kosova Agim Čeku zatražio je od šefa UNMIK-a Joahima Rikera da prenese generalnom sekretaru UN Ki Munu Banu da kosovska strana neće dugo čekati posle 10. decembra i da treba da računa na proglašenje nezavisnosti.

"Ovo je proces koji vodi sam generalni sekretar UN i on treba da zna da građani i lideri Kosova neće dugo čekati posle 10. decembra i treba da računa na proglašavanje nezavisnosti sa naše strane", rekao je Čeku posle redovnog nedeljnog sastanka sa šefom UNMIK-a.

Kosovska strana će, kako je kazao, do 10. decembra sarađivati sa pregovaračkom trojkom Kontakt grupe i poštovaće njihovu agendu, i pokušaće da pronađe zajedničke tačke na kojima sa Srbijom može da izgradi saradnju "dve suverene države".

Čeku je od šefa UNMIK-a zatražio da utiče na ubrzanje procesa protiv lidera Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija, kako ne bi ostao talac sudova koji sporo rade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.