Izvor: B92, 07.Dec.2009, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Krhka stabilnost na Kosovu

Brisel -- Šefovi diplomatija EU ocenili su da je "na Kosovu očuvana stabilnost, ali da je sveukupna situacija krhka".

Evropski ministri saglasili su se večeras u Briselu da su na Kosovu "ključni izazovi i dalje ostali", pre svega vladavina zakona i bitka protiv korupcije i organizovanog kriminala. Oni su "pozdravili mirno i uredno održavanje nedavnih lokalnih izbora" i predočili "veliku važnost korektne i pune primene preostalog izbornog procesa".

U završnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokumentu zasedanja se naglašava da su "ključni izazovi" na Kosovu takođe "jačanje kapaciteta administracije, zaštita Srba i drugih manjina, kao i verskog i kulturnog nasleđa i snaženje dijaloga i pomirenje između zajednica".

Evropski ministri naglašavaju očekivanje da "Kosovo sarađuje s Euleksom i obezbedi delovanje Euleksa".

Savet ministara EU je pozdravio saopštenje Evropske komisije o političkom i društveno-ekonomskom razvoju Kosova, izrazivši zadovoljstvo zbog predloga da se instrumenti EU primene za pomoć Kosovu za politički i društveno-ekonomski napredak.

Evropskoj komisiji je naloženo da preduzme mere u podršku napretka Kosova ka EU, a "pridat je značaj i trgovini i vizama, bez prejudiciranja stavova o statusu" Kosova.

Ministri evropske dvadesetsedmorice su "podstakli Evropsku komisiju da omogući pristup Kosova programima Unije, ugradi Kosovo u okvir ekonomskog i poreskog nadzora, stavljanjem na snagu druge komponente programa IPA" za podršku procesu stabilizacije i pridruživanja zapadnog Balkana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odmrznut Prelazni sporazum sa Srbijom, priprema se hrvatsko članstvo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Dec.2009

Ministri inostranih poslova EU istakli da će o kandidaturi Podgorice za članstvo ponovo raspravljati kad se dobije mišljenje EK, ocenili su i da je "na Kosovu očuvana stabilnost, ali da je sveukupna situacija krhka" i izrazili zabrinutost zbog razvoja i političke situacije u BiH

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.