EP poziva da se odmah pristupi sa procedurom izlaska Britanije iz EU

Izvor: Vostok.rs, 28.Jun.2016, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP poziva da se odmah pristupi sa procedurom izlaska Britanije iz EU

Evropski parlament pozvao je Evropsku uniju da odmah aktivira člana 50 Lisabonskog ugovora za zahtev za izlazak Velike Britanije iz EU, navodi se u nacrtu rezolucije Skupštine, prenose mediji.

Očekuje se da će poslanici EP odobriti dokument nakon hitne sednice u utorak u Briselu u vezi sa „bregzitom“. U Velikoj Britaniji je 23. juna održan referendum o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji. Prema zvaničnim podacima, za izlazak zemlje iz EU glasalo je 51,9 dsto Britanaca.

„EP uzima u obzir želju građana Britanije da izađe iz EU i naglašava da se volja naroda mora u potpunosti poštovati, počevši od neposredne aktivacije člana 50 Lisabonskog sporazuma o Evropskoj uniji“, navodi se u dokumentu koji podržavaju sve frakcije Evropskog parlamenta.

Član 50 Lisabonskog dogovora o EU glasi da svaka država-članica EU može da donese odluku o izlasku iz Unije. Da bi se započeo taj postupak, država mora formalno da obavesti Brisel o takvoj nameri, posle čega sledi proces pregovora o postupku izlaska, uzimajući u obzir osnove njenih budućih odnosa sa unijom.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EP traži od Britanije da odmah aktivira proces izlaska iz EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jun.2016

Evropski parlament zatražio je danas od Velike Britanije da "odmah" aktivira klauzulu o izlasku iz EU, predviđenu Lisabonskim ugovorom, da bi se "za sve izbegla štetna neizvesnost i zaštitio integritet Unije"...U rezoluciji usvojenoj sa 395 glasova za, uz 200 protiv, evroposlanici su takođe naglasili...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Premijer Holandije: Britanija pred kolapsom

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2016, 08:53

Premijer Holandije Mark Rute je izjavio da je u trenutku kada se Engleska nalazi u političkom i ekonomskom padu nerazumno od Britanaca tražiti aktiviranje Člana 50 Lisabonskog sporazuma za izlazak iz EU.. . „Već sam navodio da Engleska proživljava politički, monetarni, ustavni i ekonomski...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.