Država neće dozvoliti da terorista Ibiši dobije ulicu u Bujanovcu

Izvor: Blic, 08.Feb.2012, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država neće dozvoliti da terorista Ibiši dobije ulicu u Bujanovcu

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu neće dozvoliti promenu naziva pojedinih ulica u Bujanovcu, jer ima predloga da ponesu i imena učesnika sukoba na jugu Srbije.

Resorni ministar Milan Marković kaže za „Blic” da „opština neće dobiti saglasnost za takva imena, a što su odbornici verovatno i znali već u trenutku kada su predložili nove nazive”. Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi odgovara da nije posredi provokacija, već da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je problem nastao jer je tamošnje srpske stranke zahvatila predizborna groznica pa su za njih sada sporni čak i nazivi Prizrenska ili Skenderbegova.

Od preko 60 ulica u gradu, predložena je izmena za 24. Od tog broja, opštinska komisija u kojoj su predstavnici i srpskih i albanskih stranaka usaglasila je 18 imena i praktično time je već promenjeno preko deset „srpskih imena". Međutim, neslaganje među odbornicima dve nacionalnosti usledilo je kada su na red došle ulice u kojima je mešovito stanovništvo, a koje prema predlogu treba da dobiju albanska imena.

Ulice i trg

brišu se nazivi ulica: Cara Lazara, Carice Milice, Vojvode Mišića, Vojvode Stepe, Radomira Putnika, Dimitrija Tucovića, Dositeja Obradovića, Svetozara Markovića... nova imena ulica: Skenderbeg, Redžep Hasani, Ljam Breznica, Naim i Sami Frašeri, Idriz Seferi... Centralni gradski Trg Karađorđa Petrovića trebalo bi da se zove Trg Skenderbega.

Najveća smetnja dogovoru predstavnika dve zajednice je ime Fatmira Ibišija koji je 2000. godine ubio majora policije Slavišu Dimitrijevića i po kome treba da se nazove put ka Gnjilanu. Članovi vladajuće koalicije - odbornici DS, G17 plus i Grupe građana „Stojanča Arsić”, napustili su zbog tih predloga pre dva dana sednicu na kojoj bi ionako bili preglasani.

Ministar Marković ocenjuje da je predlog o brisanju 17 srpskih naziva ulica još jedan u nizu poteza koji pokazuje političku nezrelost rukovodstva te opštine i da Koordinaciono neće dozvoliti da građani Bujanovca budu taoci 90-ih godina.

Šaip Kamberi kaže za „Blic" da ukoliko Ministarstvo odbaci predlog, to ne bi trebalo da se odnosi na sve nazive.

- Nismo ni predložili naziv za ulicu u kojoj žive Srbi. Treba tome da pristupimo hladnih glava i bez tenzija - ocenjuje Kamberi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bajazitiju smeta ime Bujanovca

Izvor: Politika, 08.Feb.2012

Za Srbe neprihvatljivo da ulica Gnjilanski put ponese ime teroriste Fatmira Ibišija..Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi izjavio je juče da Skupština opštine nije donela odluku o promeni naziva gradskih ulica već je samo iznela predlog o tome. „Naši predlozi naziva za 17 ulica su usvojeni,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.