Đurđevdan neće uticati na izlaznost birača

Izvor: BKTV News, 18.Mar.2012, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurđevdan neće uticati na izlaznost birača

Na izlaznost birača na predstojeće izbore 6. maja neće uticati to što se tog dana obeležava jedna od najvećih slava u srpskom narodu - Đurđevdan, ocenili su politički analitičari.
Programski direktor Cesida Đorđe Vuković naglasio je da postoje tri glavna faktora na osnovu kojih se građani opredeljuju da li će izaći na birališta.
Prvi je učestalost izbora, a u Srbiji su poslednji izbori >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bili pre četiri godine, tako da je taj kriterijum zadovoljen. Drugi faktor je važnost izbora, a ovi su vrlo važni jer se bira najvažnija institucija, parlament, iz koga proizilazi vlada, koja i formalno i suštinski ima najveći nivo ovlašćenja u političkom životu', ukazao je Vuković i dodao da je treći kriterijum neizvesnost izbora.
Predstojeći izbori će, prema njegovoj oceni, biti neizvesni, jer postoje dve ili tri opcije koje mogu formirati vladu.
Navedeni faktori, ukazao je on, čine 99 odsto motivacije birača za izlazak na izbore, a pitanja kakvo će biti vreme, da li je slava, radni ili neradni dan jeste važno, ali je i 'beznačajno' u odnosu na navedene argumente.
Zbog velikog broja biračkih mesta, 8.500, ocenio je Vuković, za glasanje je potrebno dva minuta, pa će svako ko ima i minimalnu motivaciju da glasa to i uraditi.
On je podsetio da je na parlamentarnim izborima u septembru 2000. godine zabeležena 'alarmantna izlaznost', iako je bilo 30 stepeni, što pokazuje da su važne motivacije, a ne okolnosti'.
Izvor: Blic
Tweet
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.