Delvićeva: Nismo obeshrabreni

Izvor: B92, Tanjug, 03.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delvićeva: Nismo obeshrabreni

Milica Delević (FoNet, arhiv)

Beograd -- U EU se na proces integracije Zapadnog Balkana gleda kao na nezavršen posao i moguće usporavanje ne bi trebalo da nas obeshrabri, kaže Milica Delević.

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je Tanjugu da ni Vlada Srbije ni članice EU ne dovode u pitanje neophodnost hapšenja i izručivanja preostale dvojice optuženih za teške ratne zločine Hagu.

Mali broj članica, pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svega Holandija, smatra da je njihovo izručivanje neophodno pre prelaska u sledeću fazu, dok većina članica EU deli stav Vlade da je učinjeno dovoljno za odblokiranje Prelaznog trgovinskog sporazuma, imajući, pre svega, u vidu da Srbiju čeka još mnogo koraka ka EU, a da će pre svakog koraka članice ponovo moći da procene da li je saradnja sa Tribunalom zadovoljavajuća.

Delevićeva je naglasila da glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc uskoro ponovo dolazi u posetu Beogradu i da se nada da bi njegov izveštaj mogao da doprinese ulasku Srbije u narednu fazu evropskih integracija.

Integracija Srbije i ostalih zemalja regiona, kako sada izgleda, dodatno će zavisiti i od efekata i trajanja svetske ekonomske krize, usvajanja Lisabonskog ugovora, ali i "prilagođavanja" prijemu velikog broja novih članica, čija se petogodišnjica obeležava ovih dana, što sve dodatno usporava proces proširenja EU.

To, međutim, ne bi trebalo da nas obeshrabri, rekla je Delevićeva, jer, kako je podsetila, na proces integracije Zapadnog Balkana u Uniji se gleda kao na nezavršeni posao.

"Bezvizni režim krajem 2009. ili početkom 2010."

Osvrnuvši se na proces vizne liberalizacije, ona se nada da će na osnovu svega onoga što je učinjeno u Srbiji, kao i na osnovu dosadašnjih komentara evropskih zvaničnika, zajednički izveštaj svih ekspertskih misija stvoriti osnov za pozitivnu preporuku Evropske komisije za stavljanje Srbije na "belu šengen listu".

"Ako bi se to desilo za vreme češkog predsedavanja, verujem da će Srbija i eventualno druge zemlje koje budu dobile ovu preporuku, moći da se kvalifikuju za bezvizni režim do kraja ove ili početkom sledeće godine", rekla je Delevićeva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proces integracije Balkana nezavršen posao

Izvor: RTS, 03.Maj.2009

Integracija Srbije i ostalih zemalja regiona u EU dodatno će zavisiti i od efekata i trajanja svetske ekonomske krize, kaže Milica Delević. Prema poslednjem izveštaju o sprovođenju Nacionalnog programa za integraciju, program je polovično ostvaren, što je ipak bolje u odnosu na prethodni period,...

Nastavak na RTS...

Delević: Proces integracije Balkana nezavršen posao

Izvor: Blic, 03.Maj.2009

U Evropskoj uniji se na proces integracije Zapadnog Balkana gleda kao na nezavršen posao, tako da moguće usporavanje zbog ekonomske krize, usvajanja Lisabonskog ugovora i drugih faktora ne bi trebalo da nas obeshrabri, izjavila je Tanjugu direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.