Delević: Srbija spremna za pregovore sa EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2012, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: Srbija spremna za pregovore sa EU

BEOGRAD -

Srbija je u administrativno-tehničkom pogledu uveliko spremna za početak pretpristupnih pregovora sa EU, jer već ima osnovu i uspostavljen mehanizam za pregovaračke ekipe za taj dijalog, izjavila je direktorka Knacelarije za evropske integracije Milica Delević.

Ona je dodala da će, u svetlu predstojećih izbora i formiranja novog ministarskog kabineta, biti potrebna njihova nadgradnja tako što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi se u postojeće timove ugradio "lik" nove vlade.

"Ta struktura je formirana još pre izrade Nacionalnog plana integracije u EU (2008. godine). Ona je napravljena tako da u osnovi odgovara poglavljima u kojima se pregovara sa EU", rekla je Delevićeva "Politici".

"Takođe, imamo razrađenih i nekoliko nivoa - od onih koji na najvišem političkom nivou usmeravaju proces, preko visokih državnih službenika, koji predstavljaju drugi ešalon, do ljudi koji najkonkretnije rade na određenim pitanjima", objasnila je Delevićeva.

Ona je dodala da najvišem političkom nivou postoji Koordinaciono telo koje okuplja ministre predvođene premijerom i to one čiji su resori najviše uključeni u proces evropskih integracija.

U drugoj stručnoj grupi su državni sekretari koji su, zapravo, predsednici 33 podgrupe - koliko ima i oblasti o kojima se pregovara sa EU o uslovima za članstvo.

"Do sada je u toj strukturi bilo angažovano oko 600 ljudi", kazala je Delevićeva i dodala da će na sastav postojećih timova neizostavno uticati sastav nove vlade.

Valja očekivati da će nova vlada Srbije pre početka pregovora sa EU usvojiti predlog rokova za prihvatanje evropskih standarda u ključnim oblastima u kojima bi bili izneti prioriteti Beograda u pregovorima sa Briselom.

Već se zna da će prvo biti otvorena poglavlja 23. i 24. koja se odnose na pravosuđe, ljudska prava, slobode i bezbednost.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Delević: Spremni smo za pregovore sa EU

Izvor: Mondo, 19.Mar.2012

Srbija je u administrativno-tehničkom pogledu uveliko spremna za početak pretpristupnih pregovora sa EU izjavila je Milica Delević.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.