Delević: Ističe vreme za ispunjenje zadataka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2012, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: Ističe vreme za ispunjenje zadataka

BEOGRAD -

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da vreme da Srbija ispuni zadatke koji su pred nas postavljeni još davno ističe.

"Radna tela Evropskog saveta pripremaće narednih nedelja izveštaj o napretku u raznim oblastima. Ključ je da tu budemo ocenjeni što bolje i, naravno, da dođe do pomaka u dijalogu", kazala je Delevićeva "Novostima" koje pišu da Srbiju čeka burna diplomatska aktivnost tokom februara, uoči odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o kandidaturi za EU.

Šef tima Beograda u pregovorima sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je "Novostima" da, i pored diplomatskih pokušaja posrednika EU Roberta Kupera da odmrzne dijalog, datum naredne runde dijaloga nije utvrđen.

"Pozicije Srbije su poznate, svako rešenje mora u sebi da uključuje Rezoluciju 1244. Spremni smo da dogovor postignemo sutra, a sada su na potezu Brisel i Priština", istakao je Stefanović.

Još je nekoliko važnih datuma tokom februara koji mogu da poguraju, ali i da zakoče naše integracije, poput referenduma na severu KiM.

U petak, 3. februara, srpski šef diplomatije Vuk Jeremić imaće niz susreta sa ministrima vodećih EU zemalja na Minhenskoj konferenciji. On će se, kako navodi list, sresti i sa Gvidom Vesterveleom, šefom diplomatije Nemačke, čiji će glas biti ključan za kandidaturu.

"Vetar u leđa" može biti rezolucija EP o napretku Srbije, o kojoj bi Spoljnopolitički odbor ove institucije trebalo da se izjasni 29. februara.

"Stiglo je 180 amandmana na predloženi tekst rezolucije, ali verujem da će i u konačnoj verziji biti sačuvan pozitivan ton, u kojem se članice EU pozivaju da Srbiji dodele kandidaturu, naravno ukoliko se odblokira dijalog i pronađe rešenje za forume", rekao je "Novostima" Jelko Kacin, izvestilac EP za Srbiju.

U narednim nedeljama, nažalost, mnoge stvari neće zavisiti od Srbije, već od razumevanja EU da je Beograd dao maksimum, smatra Nikola Jovanović, iz Centra za novu politiku.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da ubedi Brisel da prestane da dozvoljava Prištini da stavlja veto na naše EU integracije, odbijajući dogovor oko regionalnih foruma.

"Novosti" navode da saznaju u Briselu da će Kuper narednih dana krenuti u još jedan krug pregovora u Beogradu i Prištini, kako bi pokušao da približi pozicije dveju strana, jer vreme do odluke Evropskog saveta, 1. marta, neumitno curi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.