Danas centralna proslava dve decenije Republike Srpske

Izvor: Blic, 09.Jan.2012, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas centralna proslava dve decenije Republike Srpske

Centralna manifestacija povodom dve decenije Republike Srpske, Dana RS i krsna slava biće održani danas.

U Banjaluku će, kako se očekuje, danas stići brojni gosti iz zemlje i inostranstva. Iz Srbije je najavljen dolazak predsednik Borisa Tadića i zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića. Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja služiće patrijarh srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Irinej.

Centralnoj manifestaciji će, kako se navodi, prisustvovati i princ Aleksandar Karađorđević. Proslava je počela juče polaganjem venaca na Spomenik palim borcima u Banjaluci.

- Republika Srpska danas je slobodna i nastaviće da funkcioniše, jer je to bio zavet boraca koji su dali živote za nju - rekao je predsednik RS Milorad Dodik nakon polaganja venaca na spomenik palim borcima Vojske RS na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci.

- Poginuli borci i njihove porodice najveći su stradalnici za RS i svi su dužni da se barem na ovakve datume podsete njihovog doprinosa i uloge. Društvo mora da pomogne njihovim porodicama da im se na taj način pokašamo odužiti što je moguće više - kazao je Dodik.

Skupština srpskog naroda u BiH je na današnji dan pre dve decenije u Sarajevu donela Deklaraciju o proglašenju RS. Skupštine srpskog naroda BiH osnovana je godinu dana ranije.

Od 1988. godine administrativni, politički i ekonomski centar RS je u Banjaluci.

RS je po državnom uredjenju parlamentarna republika. RS, kojoj je Dejtonom pripalo 49 procenata teritorije BiH, ima površinu nešto manju od 25.000 kilometara kvadratnih.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik odlikovao Tadića

Izvor: B92, 09.Jan.2012

Banjaluka -- Predsedniku Srbije Borisu Tadiću uručen je Orden RS na lenti povodom 20 godina postojanja Republike Srpske...Ukazom predsednika RS Milorada Dodika odlikovani su i bivši predsednici Srpske i veći broj crkvenih velikodostojnika i građana...Tadić je rekao da odlikovanje predstavlja obavezu...

Nastavak na B92...

Rođendan Republike Srpske, odlikovani Tadić i Dodik (VIDEO)

Izvor: S media, 09.Jan.2012

Služenjem svete arhijerejske liturgije i slavskim obredom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je počelo obeležavanje Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhidjakona Stefana...Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej čestitao je danas gradjanima Republike Srpske Dan republike...

Nastavak na S media...

Dve decenije Republike Srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2012

BANJALUKA -..Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je izjavio da je opredeljen za politiku samostalne Republike Srpske u dejtonskoj BiH, ali i poručio da će srpski narod svoja prava i interese uporno braniti svim pravnim i političkim sredstvima...Dodik je, u Banjaluci u svečanoj besedi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dve decenije Republike Srpske

Izvor: Šumadija Press, 09.Jan.2012

Centralna manifestacija povodom dve decenije Republike Srpske, Dana RS i krsna slava biće održani danas.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.