Dačić i Kramarko o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji

Izvor: S media, 28.Jun.2010, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Kramarko o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji

Srpska pravoslavna crkva i srpski narod obeležavaju danas Vidovdan, verski i nacionalni praznik i 621. godišnjicu sećaja na stradanje srpske vojske koja je 1389. na Kosovu branila svoje zemlje i hrišćanstvo od moćne Otomanske imperije.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej i nekoliko crkvenih velikodostojnika od jutros služe Svetu arhijerejsku vidovdansku liturgiju u manastiru Gračanica,na Kosovu.

Liturgiji, koja je počela u osam časova, prisustvuje oko >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 2.000 vernika iz svih srpskih enklava na Kosovu, iz centralne Srbije, Republike Srpske i dijaspore, a obezbedjuju je vojnici Kfora i velikibroj pripadnika Kosovske policije.

Medju okupljenim vernicima mogu se videti srpske zastave i likovisvetaca, a primećena je i nekolicina mladih obučenih u majice sa obeležjima organizacije "Obraz".

Vojnici Kfora nalaze se na ulazu u manastir, a pripadnici Kosovskepolicije blokirali su deo glavne ulice u Gračanici, pa se saobraćaj na putu Priština-Gnjilane odvija sporednim ulicama tog sela.

Liturgiju pored patrijarha Irineja služe i mitropolit Anfilohije, vladike Atanasije i Teodosije, a izmedju ostalih prisustvuju ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, ministar vera Bogoljub Šijaković i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

U beogradskoj Crkvi svetog Marka služen je parastos za postradale na Kosovu i Metohiji.

Srećkovič: Vidovdan praznik mudrosti

Ministar za dijasporu Srdjan Srećković čestitao je danas Srbima u svetu Vidovdan, koji se slavi i kao Dan dijaspore i Srba u regionu.

Srećković je Srbima u rasejanju poručio da "Vidovdan nije praznik radosti, već praznik mudrosti" i da je to "najtužniji i najpoučniji dan u srpskom narodu, jer nas je naš najveći istorijski poraz načinio budućim pobednicima".

"Današnja Srbija treba da izvuče pouke iz nedavne prošlosti i da gradeći modernu, pobedničku, ekonomski razvijenu i politički uticajnu zemlju, postane stožer i tačka oslonca celokupne nacije, koja se prostire na svih pet kontinenata, u celom svetu", istakao je ministar.

Savremena Srbija, poručio je Srećković, želi da pomiri posvadjano, da sastavi rastavljeno i da zaleči još uvek otvorene rane iz prošlosti.



U Kruševcu obeležena godišnjica kosovskog boja


Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika kosovskim junacima u Krusevcu danas je obeležena 621. godišnjica boja na Kosovu.

Venac u ime Ministarstva rada i socijlane politike položio je državni sekretar Negovan Stanković, u ime grada Kruševca gradonačlenik Desimir Pavlović, kao i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, zbratimljenih opština i nevladinih organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizatori komemorativne svečanosti je grad Kruševac u saradnji sa Odborom Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Mnogobrojni Kruševljani i delgacije poštu kosovkim junacima odali su minutom ćutanja, a državni sekretar Stanković rekao da se godisnjica kosovskog boja od 1904. godine obeležava se u tom gradu.

On je dodao da se danas, paraleleno, taj datum obeležava i na Gazimestanu.

Vidovdan će obeležiti i političke stranke

Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbije održaće miting u Kruševcu, a direktor Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović najavio je da će ta stranka u više od 100 opštinskih odbora obeležiti Vidovdan, svoju krsnu slavu, kao i da će centralna proslava biti održana u Novom Sadu.

SPC i pravoslavni vernici u Srbiji na Vidovdan slave ime kneza Lazara Hrebeljanovića (1329-1389) i ostalih svetih velikomučenika, izginulih na Kosovu Polju, a u svim pravoslavnim hramovima, na liturgijama se pominje stradanje koje je duboko utisnuto u srpsku istoriju, kulturu, etiku i tradiciju.

Sećanje na kosovsku pogibiju obeleženo je crvenim slovom u kalendaru SPC, a za naziv praznika vezuje se staro slovensko božanstvo Svetovid i starozavetni prorok Amos - slava kneza Lazara.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vidovdan

Izvor: RTV Pink, 28.Jun.2010

Irinej: I Srbi i Albanci imaju pravo na postojanje na KiM. . . Patrijarh srpski Irinej poručio je danas u Gračanici da albanski narod ima nesporno pravo da postoji na Kosovu i Metohiji, ali da to pravo imaju i Srbi, kojima je Kosmet vekovna otadžbina.

Nastavak na RTV Pink...

Patrijarh Irinej: Kosovo neće biti izgubljeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2010

GAZIMESTAN, KRUŠEVAC, NIŠ -..Srpska pravoslavna crkva (SPC) i srpski narod obeležavaju danas Vidovdan, verski i nacionalni praznik i 621. godišnjicu sećanja na stradanje srpske vojske koja je 1389. na Kosovu branila svoje zemlje i hrišćanstva od moćne Otomanse imperije...Patrijarh Srpske pravoslavne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.