Dačić: Principi SRS-DSS nisu sporni

Izvor: B92, 14.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Principi SRS-DSS nisu sporni

Beograd -- Dogovoreni principi o formiranju vlade SRS-a i DSS-a nisu sporni, ali njima treba dodati i pricip "socijalne pravde", kazao je lider SPS-a Ivica Dačić.

Socijalisti, koje kao partnere u budućoj vladi priželjkuje i koalicija okupljena oko DS-a, ali i radikali i DSS, razgovarali su u zgradi Vlade Srbije s narodnjačkom koalicijom. Posle razgovora, predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da je sastanak bio konstruktivan i da za koaliciju okupljenu oko SPS-a nisu sporni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << principi koje je izneo lider DSS-a.

Već u rano jutro koalicioni partneri SPS-a, lideri PUPS-a i Jedinstvene Srbije stigli su u sedište SPS-a na poslednje usaglašavanje stavova pred sastanak s Koštunicom.

Tačno u 11 sati trojica lidera u džipu Dragana Markovića Palme krenuli su ka zgradi Vlade Srbije. Ispred zgrade Vlade desetine televizijskih ekipa pokušale su da zabeleže ulazak političara sa najvećim koalicionim kapitalom, ljude koje u vladi kao partnere priželjkuje i DS, a ne samo DSS i SRS.

DS i G17: Kršenje Ustava

Demokratska stranka je povodom pregovora o budućim koalicijama sa predsednikom DSS-a u zgradi Vlade Srbije oštro reagovala, nazivajući to zloupotrebom institucija.

"Tehnički premijer nema ovlašćenja da u sedištu Vlade Srbije drži stranačke sastanke i obavlja konsultacije o budućim partijskim koalicijama, te održavanje ovog sastanka predstavlja tešku zloupotrebu institucija", navodi DS.

Zakazivanje sastanka u zgradi Vlade osudila je i stranka G17 plus, ocenivši da je time Vojislav Koštunica prekršio Ustav Srbije.

U Vladi ih je sačekao pregovarački tim DSS-a i na stolu ponuda - usaglašen tekst rada buduće Vlade o kome se juče DSS dogovorio sa radikalima.

O ponudi se razgovaralo gotovo dva i po sata, a na dešavanja isped zgrade vlade povremeno su bacali pogled i ministri iz DS-a, odnosno ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, čija se kancelarija nalazi prekoputa zgrade Vlade.

Nakon sastanka, u ime koalicije obratio se Ivica Dačić, navodeći da su razgovorili bili konstruktivni.

"Razgovori su bili konstruktivni, odvijaju se u dobrom smeru i nastaviće se sutra. Sutra ćemo izneti deo onoga što je naša politika. To se odnosi na zakon o penzijama, o radu, pitanju zdravstvene zaštite, obrazovanja. Mislim da to treba da bude jedan od temeljnih principa politike buduće parlamentarne većine", kazao je Dačić.

SPS će sutra DSS-u dostaviti svoju platformu socijalne reforme i izgradnje, kako je rekao, sistema socijalne pravde. Daćić je prokomentarisao i stav lidera DS-a Borisa Tadića da je SPS za njih prihvatljiv partner.

"Ja se samo nadam da oni koji tako govore o SPS-u tako govore bez obzira sa kim SPS bude pravila parlamentarnu većinu", kazao je Dačić.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović izjavio je da je prvi krug konsultacija s koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije bio "veoma dobar i konstruktivan". Iako je za za danas bio najavljen trojni sastanak DSS-a, radikala i SPS-a, od toga se odustalo jer je SPS tražio 24 sata da razmisli o ponudi.

Mladenović: Konstruktivni razgovori

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da je prvi krug konsultacija sa koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije o zajedničkom predlogu sporazuma za formiranje "nacionalne vlade Srbije" bio "veoma dobar i konstruktivan".

"Postignut je visok stepen saglasnosti o karakteru vlade i njena četiri programska cilja", rekao je Mladenović Tanjugu i dodao da su predstavnici koalicije oko SPS ocenili da sporazum treba dopuniti jednim jasno formulisanim ciljem koji se tiče obezbeđivanja socijalne pravde i donošenja zakona kojima će se to garantovati.

Odgovarajući na kritike Demokratske stranke i G17 plus zbog toga što su međustranačke konsultacije održane u zgradi Vlade Srbije, Mladenović je rekao da su i prilikom formiranja prethodne vlade brojni sastanci takođe održavani u vladi.

"I sada, kao i tada, jedini je razlog tehničke prirode", rekao je Mladenović.

Tadić: SPS je prihvatljiv partner

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je Demokratskoj stranci potpuno prihvatljiva Socijalistička partija Srbije kao partner u vladi jer su to partije koje pripadaju ideji Socijalističke internacionale i obe se zalažu za socijalne reforme, izgradnju sistema socijalne pravde i jednakih šansi za sve.

Tadić je naveo da će svim legitimnim i demokratskim sredstvima braniti izbornu volju građana "koja mora da se pretoči u stabilnu Vladu Srbije".

"Politička trgovina SRS-a i DSS-a ne dovodi do stabilne vlade i čovek koji je 'vratio mandat narodu' ne može ponovo biti premijer jer mu narod na izborima 11. maja nije dao mandat uskrativši mu poverenje", naveo je Tadić.

Tadić je naveo da su stranke proevropske orijentacije osvojile 400.000 glasova više od radikala i da izborna volja mora da se poštuje.

"Većina građana glasala je za politku nastavka evropskih integracija i očuvanja Kosova u sastavu Srbije, koju sam kandidovao na predsedničkim izborima. Taj isti program dobio je potpuno jasnu potvrdu naroda Srbije i na parlamentarnim izborima. Politika mržnje, neistina i agresije je izgubila", rekao je Tadić.

A više o tome sa kim manjinske stranke pregovaraju o formiranju buduće Vlade Srbije, možete čitati u posebnoj vesti.

Dulić: Dva Vojislava su doživeli poraz

Član predsedništva Demokratske stranke Oliver Dulić izjavio je večeras da još nisu počeli zvanični razgovori te stranke i Socijalističke partije Srbije.

"SPS je vrlo korektno rekao da hoće da se prvo vidi sa Koštunicom", kazao je Dulić u Poligrafu B92 i dodao da između dve stranke postoje razgovori na različitim nivoima.

On je rekao da postoje naznake da će ta saradnja biti uspostavljena u budućnosti, kao i kada je reč o formiranju Vlade Srbije.

Dulić je kazao da je lično imao i neke kontakte sa nekim čelnicima Liberalno-demokratske partije o budućnosti Srbije i o tome kako je moguće uspostaviti "dijalog u razgovoru o nekim strateškim pravcima u kojim zemlja treba da se kreće".

On je rekao da predstoji proces u kome će se stranke dogovarati oko većina u gradskoj skupštini, parlamentu Srbije i Vlade Srbije.

Dulić je kazao da je postojao dogovor lidera SRS-a i DSS-a Vojislava Šešelja i Vojislava Koštunice i da je ta politika doživela poraz na izborima.

On je naveo da je uveren da će u novom parlamentu Srbije postojati većina koja će potvrditi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Blic: Dogovor Tadić-Dačić?

SPS je blizu postizanja dogovora sa DS-om o postizbornoj koaliciji, saznaje Blic u vrhu dveju stranaka.

Dogovor SPS-a sa listom Za evropsku Srbiju trebalo bi da bude zaključen do kraja maja, tvrdi sagovornik Blica, koji je imao uvid u pregovore vođene protekla dva dana između ovih dveju stranaka.

Dogovor bi trebalo da bude saopšten odmah nakon objavljivanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora, inače odloženih za sedam dana zbog prigovora priloženih RIK-u, kaže izvor Blica.

List navodi da se sa socijalistima istovremeno vode pregovori i o formiranju vlasti na lokalnom nivou.

Dogovor je, prema saznanjima Blica, postignut, uprkos pritiscima kojima je prethodna dva dana bio izložen lider SPS Ivica Dačić od strane finansijera DSS-a i SRS-a.

"SPS još nije dobio poziv DS-a"

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović izjavio je sinoć u Poligrafu B92 da se ta stranka još nije dogovorila sa bilo kojom političkom strankom o formiranju nove Vlade Srbije.

"Realnost i budućnost"

Malo određeniji bio je predsednik stranke Ivica Dačić koji je za Foks televiziju rekao da su prošlog puta bili naklonjeniji varijanti sa Vojislavom Koštunicom, kao i da sada postoji sagledavanje neke političke realnosti i budućnosti.

"Niti smo se dogovorili sa bilo kim na nivo republike niti na nivou grada", rekao je Obradović.

"Sa Koštunicom smo imali korektnu saradnju od 2004. do 2006. godine i logično da sada prvo razgovaramo sa nekim sa kim smo dobro sarađivali", kazao je on, kao i da će posle toga uslediti razgovori sa Srpskom radikalnom strankom.

On je rekao da za sada SPS nije dobio poziv da razgovara sa Demokratskom strankom.

"Računam da će nova Vlada biti formirana za mesec dana", naveo je on.

On je odbio i spekulacije da bi ministar infrastrukture u novoj Vladi Srbije mogao da bude potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić, a da bi njemu pripalo mesto ministra za lokalnu samoupravu ili mesto ministra za evropske integracije.

Obradović nije dao direktan odgovor na pitanje da li će SPS postaviti kao uslov i ukidanje poternice za porodicom Milošević, rekavši samo da je ta stranka i ranije tražila da se spreči progon porodice Milošević, ali ne na način kako je to "u javnosti predstavljeno".

"Državni i nacionalni integritet Srbije, poštovanje Dejtonskog sporazuma, ekonomski razvijena Srbija, socijalno pravedna Srbija, donošenje novih zakona o radu, penzijskom i invalidskom osiguranju, o visokom obrazovanju, elementi su programa SPS-a", ponovio je Obradović.

I članstvo u Socijalističkoj internacionali svakako je jedan od ciljeva te partije, naveo je Obradović, ali i dodao da ta stranka "ne bi zbog spoljnjeg cilja žrtvovala svoju politiku".

Mićunović: Postoje kontakti sa SPS-om

"Između Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije ima kontakata koji će biti formalizovani kada obe stranke budu spremne da ih saopšte javnosti”, rekao je predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović.

On je za Blic objasnio da predstavnici stranaka učestvuju u zajedničkim delegacijama u međunarodnim institucijama, gde imaju priliku da "bez prisustva javnosti i dalje od medija" razmene stavove.

Povodom moguće koalicije DS-a i SPS-a, Mićunović je rekao da "programski" ne bi trebalo da bude problema u toj koaliciji.

"Jedini mogući problem mogao bi biti oko Haga, ali mislim da im je prihvatljiva formulacija 'poštovanje međunarodnih obaveza', rekao je Mićunović.

"Bez ulaska u EU nema budućnosti"

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je za B92 izjavio da bi danas trebalo da budu održani razgovori lidera koalicije SPS-PUPS-JS sa liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom.

Mrkonjić: Potrebni evropski fondovi

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić ocenio je danas da se bez učešća evropskih banaka i fondova ne mogu realizovati razvojni projekti u Srbiji i rešiti nezaposlenost i tešak položaj radnika i penzionera.

"Mislim da je jedino rešenje za ovu zemlju, bez ozbira na sastav buduće vlade, realizacija svih razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede, energetike i saobraćaja, što su naše komparativne prednosti u odnosu na Evropu", naveo je Mrkonjić u pisanoj izjavi dostavljenoj Beti.

On je još jednom ponovio da bez ulaska u EU sa Kosovom Srbija nema ekonomsku budućnost i da će po ulasku u Narodnu skupštinu predložiti da jedna od tačaka dnevnog reda bude Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Ukoliko ti pregovori o budućem sastavu vlade budu propali, Marković najavljuje da će predložiti da se pregovara sa Borisom Tadićem. "Prvo pregovaramo sa Koštunicom. Ukoliko on prihvata principe koje nudi SPS-PUPS-JS, onda ćemo napraviti vladu sa njim", kaže on.

"Ukoliko ne prihvati, moj predlog će biti da razgovaramo sa DS-om. Možemo da razgovaramo sa DS-om samo da u toj vladi ne bude Čedomir Jovanović. Ali kažem, ako propadnu pregovori sa DSS-om i NS-om", kaže on.

"Ne smemo da dozvolimo da ponovo izgubimo šest meseci i da se ne formira vlada, da se zaustave investicije i da niko od investitora ne dolazi u Srbiju - to ne smemo da dozvolimo više nikada kao što smo imali prošlih godina", kaže Marković.

Marković je naglasio da stranke koje prihvate program koalicije SPS-PUPS-JS imaju šanse da se sa tom koalicijom dogovore o formiranju buduće Vlade. On je najavio i da će koalicija SPS-PUPS-JS delovati jedinstveno u pregovorima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Palmi i Tadić prihvatljiv ako nema Čede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2008, 11:37

BEOGRAD - Predsednik Jedinstvene Srbije Dragana Marković Palma izjavio je da bi danas trebalo da budu biti održani razgovori lidera koalicije SPS-PUPS-JS sa liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom i zamenikom predsednika Srpske radikalne stranke Tomislavom Nikolićem..."Istina,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Pregovori se odvijaju u dobrom smeru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2008

BEOGRAD - Lider socijalista Ivica Dačić ocenio je da se razgovori o formiranju vlade koji su vođeni danas sa koalicijom DSS - NS "odvijaju u dobrom smeru" i da će socijalisti insistirati na sutrašnjem satanku da principi socijalne pravde budu jedan od osnovnih temelja te vlade..."Današnji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.