Dačić: Nismo ovo radili za Nobela, ni za fotelju, već za Srbiju

Izvor: Večernje novosti, 18.Dec.2013, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nismo ovo radili za Nobela, ni za fotelju, već za Srbiju

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić izjavio je danas da čvrsto veruje da će Srbija brže od bilo koga drugog postati članica Evropske unije, da će brzina napredovanja ka EU zavisiti od naše posvećenosti, dodao je da se dijalog u Briselu nastavlja, te da Srbija ima nameru da normalizuje odnose s Kosovom."Pregovaramo o članstvu, a od naše posvećenosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << zavisiće i brzina ulaska u EU. Čvrsto verujem da je to moguće i da ćemo postići uspeh u tom poslu, te da ćemo brže od bilo koga drugog postati punopravni član", rekao je Dačić na konferenciji na novinare u Vladi Srbije, podsetivši da je najbrže do članstva stigla Slovačka, što je trajalo pet ili šest godina, a što, prema njegovim rečima može da postigne i Srbija. On je odgovarajući danas u Vladi Srbije na pitanje novinara o pregovaračkom okviru EU, odnosno da li će na kraju procesa priključivanja uslov za članstvo Srbije biti priznanje nezavisnosti Kosova, rekao da ono što u dokumentu ne piše nije obavezujuće."Da li to neka država pojedinačno misli? Verovatno. Ali, ima i onih koje misle drugačije. Zašto bismo mi sami sebe iscrpljivali u raspravi šta to znači kada ni oni ne znaju šta to znači", kazao je Dačić.A na pitanje austrijskog novinara o Pregovaračkom okviru EU, Dačić je odgovorio porukom: "Pitajte vaše vlade. Vi razjasnite sami sebi šta to znači pa nas onda obavestite". Dačić je upozorio da će u nastavku pregovaračkog procesa sa EU najteža tema biti Kosovo, kao i do sada, i konstatovao da Srbija, čak i da je idealno uređena država blagostanja, ne bi ušla u pristupne pregovore sa EU da nije načinjen napredak u dijalogu sa Prištinom."Mnoge zemlje, da su morale da prođu kroz ovo kroz šta mi prolazimo, nikada ne bi postale članice, tako da svaki naš rezultat treba da se vrednuje duplo, objasnio je Dačić.Upitan kakav je njegov stav o inicijativi da zajedno sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton bude predložen za Nobelovu nagradu za mir, Dačić je rekao da ta priča toliko neverovatno deluje da ne bi da je komentariše. "Ništa mi ovde nismo radili ni za Nobelove nagrade ni za svoj rejting ni za fotelje, nego za Srbiju - i to nam je najveća nagrada", rekao je Dačić.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Milanović: Hrvatska želi uspeh Srbiji

Izvor: Blic, 19.Dec.2013, 17:27

Srbiji je mesto u Evropskoj uniji (EU), želimo joj uspeh, jer u tome vidimo svoj interes, želimo stabilno susedstvo i na to ne utiče ko je trenutno na vlasti u Srbiji ili ko je bio pre dve godine, izjavio je danas u Briselu premijer Hrvatske Zoran Milanović...Premijer Hrvatske Zoran Milanović..-...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.