Dačić: Naći zajednički pristup između Srbije i SAD o KiM

Izvor: Politika, 02.Feb.2012, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Naći zajednički pristup između Srbije i SAD o KiM

VAŠINGTON – Neophodno je naći zajednički pristup za rešenje pitanja Kosova i Metohije između Srbije i SAD, kao tradicionalnih saveznika, jer je odnos prema Srbiji važan za regionalni mir i stabilnost, izjavio je u Vašingtonu zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić, koji će danas prisustovati Molitvenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << doručku, rekao je dopisniku Tanjuga da će posetu SAD iskoristiti da razgovara sa ljudima iz Stejt departmenta i Kongresa.

Već sam razgovarao sa kongresmenima Tarnerom i Rorebaherom i raduje me da smo imali visok nivo razumevanja i saglasnosti oko toga da je neophodno naći zajednički imenitelj između SAD i Srbije, odnosno srpskih interesa na Balkanu, i da su njihovi pogledi relativno slični mojim predlozima koje sam davao za rešenje krize na Kosovu i Metohiji, istakao je Dačić.

On je naglasio da je važno da tradicionalni saveznici kao što su Amerika i Srbija pronađu elemente zajedničkog pristupa za rešenje pitanja Kosova i Metohije, ocenivši da je odnos prema Srbiji važan za regionalni mir i stabilnost.

Dačić je rekao da će tokom posete SAD razgovarati sa kongresmenom Denom Bartonom, koji predstavlja srpski kokus u Kongresu, i da će imati susrete u američkoj DEA i policijama Merilenda i Vašingtona.

To će biti nastavak naše uspešne saradnje koju imamo kao MUP Srbije sa našim partnerima u SAD. Kao rezultat tih dobrih odnosa, naše ministarstvo je pre mesec dana poslalo u SAD posebnog policijskog atašea koji se nalazi u okviru ambasade Srbije u Americi, dodao je Dačić.

On je naveo da su SAD na taj način postale četvrta zemlja u kojoj Srbija ima policijskog atašea, posle Rusije, Makedonije i Slovenije.

Današnjem Molitvenom doručku u Vašingtonu, pored Dačića, prisustvovaće i ministar za dijasporu Srđan Srećković, nekadašnji šef diplomatije i lider SPO Vuk Drašković i funkcioner Ujedinjenih regiona Vlajko Senić.

Tanjug

objavljeno: 02.02.2012
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.