Da li će biti izbora na svim nivoima

Izvor: Politika, 29.Feb.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će biti izbora na svim nivoima

Nada Kolundžija: Nema nikakvih zvaničnih razgovora o održavanju predsedničkih izbora zajedno sa parlamentarnim i lokalnim

Istovremeno održavanje predsedničkih izbora sa parlamentarnim i lokalnim, u aprilu, ili maju, iako im nije vreme, ne bi iznenadilo stranke u Srbiji, kažu njihovi predstavnici. Međutim, niko, uključujući i predsednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić-Dejanović, koja raspisuje te izbore, nije čuo da je tako nešto planirano. Šef vojvođanskih demokrata >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dušan Elezović, koji je juče najavom takve mogućnosti izazvao „pometnju”, već po podne je „pojasnio” da će „predsednički izbori biti održani u decembru, kako je ranije i najavljeno”.

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću mandat ističe polovinom januara naredne godine, a predsednički izbori moraju biti održani najkasnije u decembru. Mogućnost da predsednik „skrati” mandat za nešto više od osam meseci pominjana je i ranije. Uglavnom su novinari postavljali pitanja na tu temu i uvek su dobijali odgovor da nema razloga za skraćivanje mandata.

Većina opozicionara rekla je da bi „DS objedinjavanjem izbora pokušao da ostvari što bolji rezultat”.

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, rekao je novinarima da ne postoji zakonski osnov za raspisivanje vanrednih predsedničkih izbora, „osim u slučaju ostavke predsednika republike, koja mora biti argumentovano obrazložena”. On ne vidi kako bi „Tadić, kad podnese ostavku, izašao pred građane i očekivao da dobije njihovu podršku za novi mandat”.

Velimir Ilić, lider NS-a, optužio je DS da želi da objedini sve izbore, zato što „znaju da na jesen, zbog teške krize neće imati nikakve šanse”. Ilić je najavio da će NS i njegov koalicioni partner SNS imati predsedničkog kandidata kad god ti izbori bili održani, ali nije hteo da otkrije ko bi to bio.

Nada Kolundžija (DS), šef poslaničke grupe ZES-a, kazala je da „nema nikakvih zvaničnih razgovora o održavanju predsedničkih izbora zajedno sa parlamentarnim i lokalnim”. Ona je istakla: „Najbolje je držati se slova zakona, kojim je definisano kad i pod kojim uslovima predsedniku mandat prestaje ranije. Predsednički izbori moraju biti održani ove godine, a da li će to biti u poslednjem trenutku, ili nešto ranije, zakon ostavlja i tu mogućnost i predviđa pod kojim uslovima se to radi”.

Posle svih reakcija na njegovu izjavu, Dušan Elezović se oglasio izjavom za Tanjug u kojoj je pojasnio da očekuje „da predsednički izbori budu održani u decembru” i dodao: „Ja sam samo rekao da postoji teoretska mogućnost da ti izbori budu raspisani i održani u bilo kom drugom terminu ove godine, a kad god budu bili održani tokom ove godine biće u redovnom terminu”. Elezović je u intervjuu za novosadski „Dnevnik”, na koji su svi reagovali, kazao da odluka o tome da li će biti objedinjeni svi izbori treba da bude doneta ovih dana.

M. Čekerevac

objavljeno: 01.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.