DSS okuplja opoziciju

Izvor: B92, 26.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS okuplja opoziciju

Vojislav Koštunica (FoNet, arhiva)

Beograd -- Demokratska stranka Srbije počinje kampanju za okupljanje opozicije koja bi se izborila za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Inicijator novog okupljanja opozicije je bivši premijer Vojislav Koštunica čija stranka smatra da aktuelna vlada ne može da odgovori na izazove krize i da je treba zameniti novom. DSS predlaže "tehničku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koaliciju" opozicije koja bi trajala samo do raspisivanja izbora. Ta stranka traži i raspisivanje referenduma o ulasku Srbije u NATO.

Podrška DSS-u odmah je stigla od Nove Srbije. Odgovarajući na kritike da bi novi izbori bili i novi, milionski trošak za Srbiju, Dubravka Filipovski kaže da je Nova Srbija spremna da se odrekne novca koji se iz budžeta dodeljuje strankama za izbornu kampanju, ukoliko se tako dogovore i ostale stranke.

"Izbori su jeftiniji od ove vlade i njene pogubne politike", poručila je ona.

Podsetimo, za obaranje aktuelne vlade neophodno je da DSS Vojislava Koštunice, koji ima 21 poslanika, osigura podršku još 105 poslanika.

Vanredne izbore traže i druge opozicione stranke, ali im je ideja o tehničkoj koaliciji manje bliska.

Ukoliko DSS ipak napravi sporazum sa naprednjacima Tomislava Nikolića sigurno će izgubiti podršku Srpske radikalne stranke

"Mi možemo sa svima, osim sa stranim plaćenicima iz Srpske napredne stranke”, poručuje Dragan Todorović.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir JOvanović kaže da svoju stranku ne vidi u savezu sa Vojislavom Koštunicom i bivšim sledbenicima Vojislava Šešelja.

Podsetimo, za obaranje aktuelne Vlade neophodno je da DSS Vojislava Koštunice, koji ima 21 poslanika osigura podrsku jos 105 poslanika.

Međutim, pomenute stranke zajedno imaju tek 108 poslanika. Da bi osigurale većinu od 126 koliko je potrebno da bi inicijativa o vanrednim izborima uspela, moraće da dobiju podršku i neke od stranaka koje trenutno podržavaju Vladu Mirka Cvetkovića.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Opozicija i dalje bez formule za rušenje vlasti

Izvor: Danas, 26.Maj.2009

Nakon inicijative Tomislava Nikolića, predsednika Srpske napredne stranke, da se formira koncentraciona vlada u kojoj bi mesta bilo i za DSS i DS, ovih dana usledio je novi predlog opozicije. Naime, predsednik DSS Vojislav Koštunica izlaz iz krize vidi jedino u raspisivanju vanrednih parlamentarnih...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.