Busek: Region više priča, a malo radi

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Busek: Region više priča, a malo radi

Bivši specijalni koordinator Pakta za stabilnost za jugoistočnu Evropu Erhard Busek upozorio je danas u Beogradu da saradnja medju državama regiona zapravo ne postoji i da ima "više priče, a manje akcije i rezultata".

- Ima više priče i učešća na konferencijama i raznim skupovima, dok rezultati izostaju - rekao je Busek novinarima na marginama međunarodne konferencije o EU i Balkanu.

On je istakao da su regionu potrebni rezultati i saradnja putem graničnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << infrastrukturnih projekata i Dunavske inicijative, a toga, kako je ocenio, ovde nema.

Busek je ukazao da zemlje regiona koje žele da pristupe EU moraju da imaju dobro razvijenu infrastrukturnu mrežu.

On je, takođe, upozorio na, kako je rekao, poražavajuće stanje u medijima u zemljama regiona i konstantan pad demokratije.

- Suočeni smo sa jačanjem autoritarizma, a demokratija je potisnuta, i sve dok jedan lider odlučuje, tako će i dalje da bude - rekao je Busek.

Komentarišući stanje u medijima, Busek je rekao da postoje pritisci, i to na visokom nivou, i da to pokazuju izveštaji iz svih zemalja, za koje je rekao da nisu nimalo ohrabrujući.

Povodom predstojećeg predsedavanja Srbije OEBS-u 2015. godine, Busek je ocenio da će to biti veliki izazov za našu zemlju, u smislu da je čeka da nastavi posao u posredovanju rešavanja ukrajinske krize.

- To će stvoriti mnogo poteškoća za Srbiju, možda u odnosima sa EU i Rusijom, ali Vlada Srbije mora to da prevazidje i pokaže zrelost, da može da osigura mir - poručio je Busek.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.